Gå direkt till textinnehållet

Problem att se SVTs lokalnyheter

Den som tittar via satellit kan inte se nystartade SVT Södertälje eller SVT Helsingborg. Flera olika distributionsproblem gör det att de nya redaktionerna måste kämpa för att nå ut.

2014 beslutade SVT att stöpa om sina regionala nyheter för att främja den lokala journalistiken. I april i år sjösattes den nya organisationen med 21 distrikt och de två nya editionerna SVT Nyheter Södertälje och SVT Nyheter Helsingborg.  Men distributionsproblem försvårar för dem att hitta sin publik.

Geronimo Åkerlund, redaktionschef för SVT Nyheter Stockholm och SVT Nyheter Södertälje, säger att Södertäljeredaktionen är högst medveten om de få broadcastingtittarna:

– Vi finns inte i parabolen, och en del fastighetsägare i kommunen behöver fortfarande styra om sina kabelsignaler. Vårt TV-fotavtryck är litet jämfört med Stockholmssändningens potentiella tittare. Därför fokuserar vi på att göra vår journalistik delbar och spridningsbar via webben. TV-sändningen ska förstås vara bra, men vi tänker strategiskt för att nå folk och leder in folk till sajten.

Annons Annons

Det går inte att titta på de nya nyhetseditionerna via satellit. Anledningen är att SVTs utrymme hos satellitbolagen Canal Digital och Viasat bara räcker för ett begränsat antal kanaler.

– Vi har en transponder hos satellitbolagen. Från början rymdes de då elva regionsändningarna gott och väl inom den. Men det blir sämre kvalitet ju fler vi lägger upp. Och ännu en transponder skulle kosta 80 miljoner kronor per år – en för hög kostnad för en minskande tittarplattform, säger SVTs distributionschef Per Björkman.

Den majoritet av tittarna som tittar via kabelnätet har andra problem. Kabeloperatörerna är skyldiga att skicka ut rätt regionalprogram. Men det finns flera tusen operatörer, och även om de stora operatörerna anpassat sig snabbt och skickar ut rätt signaler sackar många mindre efter.

– Jag får ständigt rapporter om att man inte får in rätt regionalprogram, och får då hänvisa vidare till operatörerna. Får man inte gehör där ska man vända sig till Myndigheten för radio och TV, säger Per Björkman.

Hur omfattande är problemet?
– Jag tror inte att det är ett stort tal i förhållande till alla som tittar på TV, men för de som vill ha sina regionala nyheter är det ett stort problem.

Hos den fjärdedel av tittarna som får sändningarna via marknätet finns problem om man bor i ett gränsområde mellan olika master. Varje mast sänder ut två olika regionala program.

– Vi har lagt pussel så att man ska kunna få sin regionala sändning från en eller en annan mast. Men ju fler regionala områden, desto fler gränsområden. Vi kommer kanske att finjustera pusslet efter hand, säger Per Björkman.

Fler avsnitt
Fler videos