Gå direkt till textinnehållet

Mördad – på Putins födelsedag

Den världsberömda journalisten och regimkritikern Anna Politkovskaja mördades på president Putins födelsedag, den 7 oktober.– Mordet var menat som en födelsedagspresent till Putin, säger Pavel Gutjionov, sekreterare i Rysslands journalistfederation.

Den världsberömda journalisten och regimkritikern Anna Politkovskaja mördades på president Putins födelsedag, den 7 oktober.

– Mordet var menat som en födelsedagspresent till Putin, säger Pavel Gutjionov, sekreterare i Rysslands journalistfederation.

Vid Journalistens pressläggning hade fortfarande varken den ryska regeringen eller president Putin kommenterat det uppmärksammade mordet.

Annons Annons

– När en prisbelönt och  internationellt erkänd journalist som Anna Politkovskaja kan bli nerskjuten på det här sättet är det ett bevis på att Ryssland inte har en demokrati värd namnet, säger Aidan White, generalsekreterare i Internationella journalistfederationen, IFJ.

Den ryske författaren och journalisten Arkadij Vaksberg, som bland annat utkommit på svenska med böckerna Sovjetmaffian och Skjut de galna hundarna!, tror att situationen för journalister i Ryssland riskerar att bli ännu värre: landet är instabilt och plågat av odemokratiska krafter. Men han är inte förvånad över presidentens tystnad.

– En regimkritiker är mördad och det är ingen slump att det skedde på Putins födelsedag, säger Arkadij Vaksberg till Journalisten. Det är svårt för Putin att kommentera den politiska betydelsen av mordet men att han inte ens har uttryckt sorg är en helt annan sak. Det är inte första gången som Putin tiger vid känsliga händelser.

Att mordet är en följd av Anna Polit­kovskajas rapportering, bland annat av Tjetjenienkriget, finns det enligt Pavel Gutjionov inget tvivel om.

– Det är fullständigt klart. Hon hade massor av fiender och hennes regering försvarade henne inte. Man får inte heller glömma att hon även hade journalistkolleger som hatade henne, eftersom de inte delade hennes syn på makten och kriget i Tjetjenien, säger han.

Håkan Jaensson, kulturchef på Aftonbladet, har publicerat många artiklar av Anna Politkovskaja:

– Vi har ju tryckt allt vi fått tag på och försökt få henne att skriva ännu mer. Hon var en beundransvärd människa, som gav en oerhört intressant bild av Ryssland. Nu när inte Anna Politkovskaja kan skriva, vem ska då berätta om Ryssland? Vi vet alldeles för lite, säger Håkan Jaensson.

Nästa vår har IFJ kongress i Moskva och enligt Aidan White skulle Anna Politkovskaja vara en av huvudtalarna.

– Nu ägnar vi i stället en stor del av kongressen åt henne och andra journalister som har gjort detta stora offer. Vi ska sätta press på alla regeringar som inte skyddar journalister och det fria ordet, säger Aidan White.

ma@journalisten.se

ks@journalisten.se

Fotnot: Läs Börge Nilssons minnesord över Anna Politkovskaja på sidan 26–27 i papperstidningen. Läs även Börge Nilssons stora intervju med Politkovskaja från 2004 här:

http://www.journalisten.se/a.aspx?article_id=7820

Fler avsnitt
Fler videos