Gå direkt till textinnehållet

Isaaks födelsedag fick firas utan Kristersson

Reportrar utan gränser ville bjuda statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström på tårta för att uppmärksamma den fängslade svenska journalisten Dawit Isaaks 59-årsdag. Båda avböjde. ”Det är såklart väldigt tråkigt att behöva tacka nej och det beror på kalendern.”(UPPDATERAD)

Istället firades Dawit Isaaks födelsedag symboliskt med tårta på Reportrar utan gränsers kansli i Stockholm under fredagseftermiddagen.

– I regeringsförklaringen tog statsministern upp Dawit Isaak, men tyvärr har det inte hänt så mycket sedan dess. Vi bjöd därför in oss själva på tårta i samband med hans födelsedag. Tyvärr har både statsministern och utrikesministern meddelat att det inte har tid att träffa oss och prata om hur arbetet med att få honom frigiven går. säger Erik Larsson, ordförande för RSF Sverige.

– Vi förstår att det är mycket som händer nu, med såväl Natoansökan och kriget mellan Palestina och Hamas. Men vi räknar ändå med att regeringen snart berättar om sina planer för vad som ska göras för att leva upp till regeringsförklaringen.

Annons Annons

För att uppmärksamma att Dawit Isaak fyller år bjöd Reportrar utan gränser på tårta. Foto: Julia Nilsson.

”Det är såklart väldigt tråkigt att behöva tacka nej och det beror på kalendern. Regeringens engagemang för Dawit Isaak är fortsatt stort”, skriver utrikesministerns pressekreterare Anna Erhardt i ett mejl till Journalisten.

”Statsministern är på Europeiska rådet tillsammans med övriga EU-ledare idag och utrikesministern hade en debatt i kammaren om Israel-Palestina hela förmiddagen och är därefter inbokad i bilateraler och möten med andra länder på eftermiddagen.”

Dawit Isaak tillbringar ytterligare en födelsedag frihetsberövad någonstans i Eritrea. Isaak hålls sedan 2001 fängslad utan rättegång för sitt arbete som journalist. Sveriges tysta diplomati har inte lyckats få den svenska medborgaren fri.

Vad vet RSF om hur Dawit Isaak har det i dagsläget?
– Det har gått orimliga 22 år sedan han fängslades, tyvärr har vi inte hört något om hans situation just nu. Det är därför viktigt att vi pressar på, säger Erik Larsson.

 

Läs också Kurdo Baksis krönika på Dawit Isaaks födelsedag: Döp Landvetter till Dawit Isaaks flygplats

 

Fakta/Dawit Isaak

ISAAK ÅR FÖR ÅR
27 oktober 1964. Dawit Isaak föds i dåvarande Etiopien. Föräldrarna driver en italiensk delikatessbutik i centrala Asmara, sedermera Eritreas huvudstad.
1986 Dawit Isaak flyr kriget i hemlandet och tar sig till Sverige. Under asylprövningen bor han i småländska Markaryd.
1987 Dawit Isaak flyttar till Lerum.
1988 Eritreas nuvarande president och diktator Isaias Afwerki tar ledningen för den eritreanska befrielserörelsen EPLF.
1991 intar EPLF huvudstaden Asmara.
1992 Dawit Isaak får svenskt medborgarskap. Flyttar tillbaka till Asmara, gifter sig med Sofia Berhane.
1993 Eritrea utropas som självständig stat. Dawit Isaak och Sofia Isaak får två barn, tvillingarna Betlehem och Yoran.
1997 Tidningen Setit startas, Dawit Isaak blir anställd på redaktionen.
1998-2000 Nytt krig mellan Eritrea och Etiopien.
2000 Familjen Isaak flyr till Sverige, där de bosätter sig i Göteborg.
2001 Dawit Isaak reser tillbaka till Eritrea och arbetar på Setit under sommaren.
18 september 2001 Alla fria medier i Eritrea förbjuds. Elva reformpolitiker inom regeringspartiet grips.
23 september 2001 Dawit Isaak grips i sitt hem av eritreansk polis. Enligt den eritreanska regeringen för  ”brott mot rikets säkerhet”.

22 ÅR UTAN RÄTTEGÅNG
Författaren och journalisten Dawit Isaak sitter fängslad på okänd ort i Eritrea sedan den 23 september 2001, utan rättegång och utan att några formella anklagelser riktats mot honom. Han är den enda journalisten i
inom EU som adopterats som samvetsfånge av Amnesty International.

 

Fler avsnitt
Fler videos