Gå direkt till textinnehållet

Bedjande barn kopplades ihop med stöd för Putins krig

SVT Nyheter fälls av Mediernas etiknämnd för ett inslag om rysk-ortodoxa kyrkan.

I ett inslag sänt i maj rapporterade SVT om kritik mot att den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill, stöttade Putins krig mot Ukraina. Enligt kritiker hade också den rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige församlingar som stöttade kriget.

I inslaget visades bilder från en bön under en gudstjänst från en rysk-ortodox kyrka. Flera gudstjänstsdeltagare syntes, däribland ett barn vars förälder anmälde inslaget till Allmänhetens Medieombudsman.

Anmälaren påpekade att inslaget innehöll en felaktig översättning av den bön som bads. Bönen om ”seger över fienderna” var inte en bön för den ryska militären och invasionen utan handlade om en kristen seger. Barnet bad mot den ryska invasionen som hen motsatte sig. Barnet hade alltså felaktigt pekats ut för att stödja Putin och den ryska invasionen.

Annons Annons

SVT svarade attatt bilderna från gudstjänsten var illustrerande, allmänna miljöbilder, men att man när barnets mamma hört av sig efter inslaget skyndsamt hade klippt bort sekvensen med barnet.

MO är positiv till att SVT klippte om reportaget, men slår fast att skadan redan var skedd. ”Den allvarliga och negativa kopplingen för barnet, med påståenden om ett ställningstagande för Rysslands krig mot Ukraina, är inte försvarlig”, skriver MO.

MEN delar MOs bedömning och klandrar Sveriges Television för att ha brutit mot god publicistisk sed.

 

Fler avsnitt
Fler videos