Gå direkt till textinnehållet

”Putins kock” tilläts väcka åtal mot journalist i Storbritannien – trots sanktioner

Det brittiska finansdepartementet gjorde ett sanktionsundantag för att Wagnergruppens ledare, den ryske oligarken Jevgenij Prigosjin, skulle kunna skrämma en brittisk journalist till tystnad.

Open Democracy avslöjar genom en stor epostläcka att det brittiska finansdepartementet 2021 under ledning av dåvarande finansministern Rishi Sunak, idag landets premiärminister, utfärdade särskilda tillstånd till Wagnergruppens grundare Jevgenij Prigosjin för att han skulle kunna undkomma sanktionerna i syfte att stämma journalisten Eliot Higgins för förtal i engelsk domstol. Sanktionsundantaget innebar bland annat att Prigosjin kunde betala en brittisk advokatbyrå att driva fallet mot Higgins.

Eliot Higgins är grundare av den journalistiska grävgruppen Bellingcat som 2020 avslöjade den ryska paramilitära organisationen Wagnergruppens förehavanden. Wagnergruppen har anklagats för krigsbrott, mord och tortyr i Mali, Libyen, Syrien och Ukraina.

Jevgenij Prigosjin, kallad ”Putins kock” eftersom han har drivit ett cateringföretag som levererat mat till Kreml, har stått på Storbritanniens och EUs sanktionslista sedan 2020, eftersom länderna betraktar Wagnergruppen som en kriminell organisation.

Annons Annons

Förtalsmålet mot Higgins kollapsade i mars förra året efter Rysslands invasion i Ukraina.

Avslöjandet har lett till kritik mot premiärminister Rishi Sunak, och finansminister James Cartlidge uppger för The Guardian att man nu ser över sina rutiner.

Fler avsnitt
Fler videos