Gå direkt till textinnehållet

Italiensk vänstertidning hotas av nedläggning

Den italienska tidningen L'Unità, som grundades av Antonio Gramsci för 90 år sedan, hotas av nedläggning.

Tidningens aktieägare har efter tre månaders stridigheter inte lyckats komma överens om hur tidningen ska kunna räddas.

I onsdags var alla utom de tre första sidorna i L'Unità blanka, i protest mot att ägarna inte lyckades lösa de finansiella problemen.

Tidningen grundades som ett språkrör för det italienska kommunistpartiet (PCI), en status den behöll fram till 1991. L'Unità har de senaste åren kämpat för att behålla sin politiska identitet och vara kommersiellt lönsam.

Annons Annons

Trots att tidningen tagit emot mer än 6 miljoner euro i statligt stöd varje år från 2003 till 2009 har tidningen miljontals euro i skulder, samtidigt som upplagan sjunkit från nästan 73 000 år 2001 till 21 000 år 2014.

”Ja tidningen grundades av Antonio Gramsci. Historien om L'Unità är också historien om vänstern i Italien. I många år har allmänheten fått betala för tidningen, men inte köpt den. Under 2006 erhöll L'Unità över 6,5 miljoner euro i direkt statlig stöd. En genomsnittlig dag såldes 60 000 exemplar samma år ”, säger Duncan McDonnell, statsvetare vid Europeiska universitetet i Florens till theguardian.

Under de tre månader som aktieägarna försökt komma med en strategi för att förlänga livet på L'Unita, har de cirka 80 anställda inte fått ut sin lön. De hoppades att en överenskommelse skulle kunna nås vid bolagsstämman i tisdags, men blev besvikna.

Fler avsnitt
Fler videos