Gå direkt till textinnehållet

Italiensk senator stämmer journalister på Domani

Den italienska senatorn och biträdande arbetsmarknadsministern Claudio Durigon stämmer två journalister för förtal efter att de avslöjat hans maffiakopplingar.

Den 3 mars anlände två poliser till dagstidningen Domanis redaktion och krävde att få en kopia av en artikel som publicerades den 26 januari. Poliserna informerade samtidigt de två journalisterna Giovanni Tizian och Nello Trocchia att den italienska senatorn Claudio Durigon polisanmält dem för förtal. Journalisterna printade en kopia av artikeln, som också fanns publicerad online, och gav till poliserna, som sedan lämnade redaktionen.

Claudio Durigon är sedan valet i höstas ledamot i den italienska senaten för det högerpopulistiska partiet Lega, samt biträdande minister på arbetsmarknadsdepartementet. Han har tidigare varit vice generalsekreterare i det italienska fackförbundet UGL, som har ett nära samarbete med Lega.

Förtalsanmälan rör Domanis avslöjande att Claudio Durigon under 2018-2019 hjälpte den nu dömde utpressaren Simone Di Marcantonio att göra karriär i UGL bland annat genom att utse honom till verksamhetschef för Lazioregionen. Di Marcantonio fick fyra års fängelse för utpressning och beskyddarverksamhet och har kopplingar till den kalabriska maffiaorganisationen ’Ndrangheta.

Annons Annons

Committee to Protect Journalists kräver i ett uttalande att förtalsutredningen läggs ned och att den italienska förtalslagstiftningen reformeras.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni stämde i november två andra journalister på Domani för förtal.

Fler avsnitt
Fler videos