Gå direkt till textinnehållet

Italiensk nyhetsbyrå i strejk – kan säljas till högerpopulist

En parlamentsledamot för det högerpopulistiska Lega vill köpa den italienska nyhetsbyrån AGI. För andra gången på kort tid gick redaktionen igår ut i strejk mot den planerade affären.

Den 79-årige Antonio Angelucci är något av en mediemogul i miniatyr. Han äger tre av landets nationella dagstidningar, il Tempo, il Giornale och Libero. Samtidigt är han parlamentsledamot för det högerpopulistiska partiet Lega, som ingår i regeringsunderlaget i Italien.

Nu har han siktet inställt på att köpa nyhetsbyrån AGI, som med sina 70 anställda är en av de största i landet. Nyhetsbyrån ägs sedan 1965 av det statliga energibolaget ENI.

Förhandlingarna om försäljningen har pågått i det fördolda, och nu har tidningens anställda för andra gången gått ut i strejk mot planerna. Medarbetarna är oroade för att den redaktionella friheten är hotad vid en försäljning. De är också kritiska till att det inte sker en öppen förhandling där flera parter får möjlighet att lägga bud på nyhetsbyrån. De har fått stöd av oppositionspartierna, som vill att landets regering stoppar affären.

Annons Annons

Antonio Angelucci kommenterade under fredagen för första gången sitt intresse för AGI i en intervju med Huffington Post. Där säger han att han gör investeringen som affärsman, inte politiker, och att han aldrig avskedat någon journalist.

Enligt tidningen La Stampa har Antonio Angelucci lagt ett bud på runt 40 miljoner euro för nyhetsbyrån.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos