Gå direkt till textinnehållet

GP-journalister åtalas efter bildpublicering

Justitiekanslern har beslutat att väcka åtal mot tre journalister på Göteborgs-Posten för brott mot tystnadsplikten. En kvinna som intervjuades av tidningen, och som ville vara anonym, anser att hon kunde kännas igen på en bild.

Kvinnan intervjuades om hur hon blivit våldtagen i en bil. I samband med intervjun lovades kvinnan anonymitet. I sin anmälan till Justitiekanslern, JK, skriver kvinnan att hon anser att hon kunde kännas igen på en bild som publicerades i anslutning till artikeln.

Nu har en åklagare fått i uppdrag att väcka åtal mot reportern, fotografen och en ansvarig redaktör på GP.

"Det känns så klart tråkigt att tre medarbetare hos oss är misstänkta och kommer att åtalas för brott mot tystnadsplikten", säger Göteborgs-Postens chefredaktör och ansvarige utgivare Cecilia Krönlein till Sverigesradio.se.

Cecilia Krönlein säger också att GPs medarbetare och kvinnan var överens om att hennes identitet inte skulle röjas, men att hon visste att människor som kände henne även kände till hennes historia.

GP hävdar att ingen av medarbetarna brutit mot tystnadsplikten men har ändå ändrat sina rutiner. Cecilia Krönlein säger att "vi vill inte riskera att någon person ångrar sig eller tycker vi gör en felaktig publicering i efterhand, därför kommer vi inte jobba med anonyma bilder på det sättet framöver".

Att de tre medarbetarna på GP åtalas, och inte ansvarige utgivaren på tidningen, förklarar tryckfrihetsexperten Nils Funcke i en kommentar till TT:

"Tystnadsplikten är inte kopplad till utgivaren specifikt, utan till de personer som varit inblandade i framtagandet av materialet, och som ingått en form av överenskommelse med källan".

 

Fler avsnitt
Fler videos