Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktör åtalas för fusk med mediestöd om två miljoner

Chefredaktören för den nedlagda tidningen Tempus åtalas för grovt bedrägeri rörande allmänt driftstöd för år 2020.

Tidningen Tempus lades ned 2021 efter att tidningen nekats driftstöd och Mediestödsnämnden beslutat om ett återkrav om två miljoner kronor från Tempus Press AB, eftersom upplagan inte nått upp till 1 500 prenumeranter, vilket är gränsen för att erhålla driftstöd. Bolaget försattes i konkurs av Malmö tingsrätt i mars 2021.

Nu åtalas den tidigare chefredaktören samt en bolagsföreträdare för grovt bedrägeri för de två miljoner kronor som tidningen fått i stöd för 2020, samt för försök till grovt bedrägeri rörande driftstödet om 2,3 miljoner kronor för 2021 – som dock aldrig betalades ut. Dessutom åtalas männen för bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska de två uppsåtligen vilselett företrädare för Mediestödsnämnden att bevilja Tempus Press allmänt driftstöd avseende 2020. Vilseledandet ska ha bestått i att männen uppgett att tidningen Tempus abonnerade upplaga var 2 005 exemplar under 2019, trots att den egentligen var 1 061 exemplar. Följande år uppgav männen att upplagan var 2 063 exemplar, medan den egentligen var 1 165 exemplar.

Journalisten har varit i kontakt med den tidigare chefredaktören, som avböjer att kommentera i nuläget.

Fler avsnitt
Fler videos