Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Tack och lov fälldes de

Det blev tack och lov fällande dom för männen bakom the Pirate bay. Allt annat hade varit orimligt.

Det blev tack och lov fällande dom för männen bakom the Pirate bay. Allt annat hade varit orimligt.

Ändå blir jag lite förvånad över den hårda domen. Ett års fängelse och 30 miljoner kronor i böter, det är inte nådigt. Men den kommer ju att överklagas. Peter Sunde, en av männen bakom The Pirate Bay har ju å andra sidan, enligt Dagens Media, sagt att en fällande dom inte kommer att betyda någonting för honom, så vi får väl se.

Upphovsrätten har i alla fall vunnit den första ronden mot dem som vill förstöra den.

Männen bakom the Pirate bay har i sin argumentation ofta hävdat att det är musik- och filmbranschen som tjänar på detta. Jag menar att den största vinsten med domen tillfaller upphovsmännen.

Jag läser författaren Dick Harrisons glädje och jag tänker på musikerbekanta som ur egen ficka lagt ut pengar för att göra en cd-skiva, som sedan stjäls av pirater på nätet.

I förlängningen gläds jag också å alla andra upphovsmäns vägnar. Fotografer, journalister, författare som nu kan känna sig lite tryggare med att de trots allt har rätt till sina egna verk.

Under debatten har det ibland framskymtat upphovsmän som tycker att deras verk mycket väl kan spridas genom the Pirate bay eller på andra sätt via nätet. Senast läste jag att författaren Paulo Coelho vill ge bort sina verk.

Och det är ju förstås utmärkt för dem som vill nå en större publik. Det viktiga är ju just att upphovsmännen själva ska kunna bestämmma över sina verk.

Lägga ut gratis, sälja billigt, sälja dyrt bara ge bort till sina bekanta. Möjligheterna är många.

När domen nu har fallit blir det förstås intressant vad som händer tekniskt och med utvecklingen på nätet.

Jag hoppas att möjligheten för laglig nedladdning tar fart på allvar.

Fler avsnitt