Gå direkt till textinnehållet
Caspar Opitz, Medieombudsmannen
Foto: Tor Johnsson

Rekord: Fälldes sju gånger på samma möte

Vid Mediernas Etiknämnds senaste sammanträde fälldes Insikt24 sammanlagt sju gånger. ”Det är försåtliga publiceringar”, säger Medieombudsmannen Caspar Opitz.

En politisk aktivist och skribent på vänsterkanten stämdes av den så kallade Förtalsombudsmannen Christian Peterson. I en artikel från rättegången som följde namngavs sex personer som var på plats av sajten Insikt24. Mediernas etiknämnd klandrar nu sajten i sex separata beslut för varje namnpublicering. Dessutom fälls sajten för en publicering om den politiska aktivisten, som enligt nämnden innehöll allvarliga påståenden som saknade belägg och som aktivisten inte fått möjlighet att bemöta.

– Mig veterligen har inget medium fällts sju gånger på samma nämndmöte, säger Medieombudsmannen Caspar Opitz.

Caspar Opitz, Medieombudsmannen

Caspar Opitz var den som i sin roll som Medieombudsman föreslog att sajten skulle klandras sju gånger.

Annons Annons

– Det är försåtliga publiceringar. De försöker skada sin meningsmotståndare och så gömmer de det bakom att det skulle vara någon sorts granskande journalistik. Det är ganska upprörande, måste jag säga, säger han.

Insikt24s ansvarige utgivare Simon O. Pettersson menar i sitt svar till Medieombudsmannen att det fanns ett stort allmänintresse för att granska personerna som namnpublicerats. Han menar också att de namngivna i varierande grad är offentliga personer, vilket motiverar att granska deras ställningstaganden.

Caspar Opitz håller inte med om att det skulle finnas ett allmänintresse i publiceringen.

– Åhörare på en rättegång ska inte behöva schavottera på det här sättet, säger han.

Det är inte första gången som Caspar Opitz har haft ärenden där journalistiken enligt honom används för att ge sig på meningsmotståndare.

– Vi har haft en del ärenden där det mer handlar om ett slags krig mellan olika ytterkanter. Det hör inte hemma i den seriösa kvalitetsjournalistiken och det är etiskt förkastligt att hålla på så, säger han.

Insikt24 är en systersajt till Exakt24, som under förra året lämnade det medieetiska systemet. Insikt24 är dock fortfarande ansluten till systemet.

Trots att det är sju separata beslut kommer Insikt24 bara att behöva betala en sanktionsavgift per publicering, så totalt handlar det om 26 000 kronor.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos