Gå direkt till textinnehållet

Ystads Allehanda klandras för att ha pekat ut affärsman som bedragare

Ystads Allehanda klandras för att ha pekat ut en affärsman som skyldig till olika brott, utan att ha erforderliga belägg för det samt att inte tillgodosett behovet av bemötande.

Artikeln som hade rubriken ”Porrkung begärs i personlig konkurs – skyldig staten 1,3 miljoner” publicerades på ystadsallehanda.se i juli 2022.

Affärsmannen anförde att det flera gånger i artikeln påstods att han begick eller arbetade med bedrägerier, något som inte stämde. Han hade inte fått en chans att bemöta de felaktiga påståendena. När medier tilläts kalla honom för bedragare fick det konsekvenser. Han hade i över 20 år varit utsatt för flera utpressningsförsök av grovt kriminella personer.

Tidningen hänvisade bland annat till att det i en uppföljande publicering tydligt framgick att affärsmannen inte var dömd för bedrägeri, och att det angivits att han inte alls dömts för utpressning i hovrätten.

Annons Annons

MO skriver i sin bedömning att det fanns ett allmänintresse av att rapportera om affärsmannens verksamheter. Genom det sätt på vilket artikeln är skriven med formuleringar som att anmälaren ”uppmärksammats i samband med ett stort antal telefonbedrägerier” anser MO dock att anmälaren pekas ut som skyldig till brott. MO anser också att tidningen inte gjort tillräckligt för att tillgodose anmälarens rätt till bemötande, även om det var bra att det gjordes en uppföljande publicering, och klandrar tidningen för bristerna i fråga om bemötande och belägg.

MEN delar MOs bedömning och klandrar Ystads Allehanda för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos