Gå direkt till textinnehållet

Vittnesmål: Så har talibanerna strypt journalistiken

Journalister från provinsen Kandahar i Afghanistan berättar att det har blivit omöjligt att göra riktig journalistik sedan talibanerna tog över. Bland annat är musik förbjudet i radio- och tv. Inte heller är det tillåtet att ta emot samtal som kommer in från kvinnliga lyssnare eller tittare.

I en intervju med Voa News berättar afghanska journalister från provinsen Kandahar hur ”omöjligt” det har blivit att göra sitt jobb sedan talibanerna tog över.

En redaktör som vill vara anonym menar att talibanernas nya restriktioner saknar motstycke och gör det omöjligt att arbeta som journalist i området. Som journalist är man inte tillåten att publicera någonting som inte kommer direkt från dem, uppger redaktören.

Exempelvis gick det inte att rapportera om en kvinna som sköts av talibanerna i februari, eftersom ”talibanerna inte tillät det”, säger redaktören. Händelsen orsakade protester i Kandahar där demonstranter bar runt på kvinnans kropp, skriver Rukhsana media.

Annons Annons

In sin årliga rapport om pressfrihet skriver också Reportrar utan gränser (RSF) att teman som handlar om religion, kvinnors status och mänsliga rättigheter inte är tillåtna att skriva om i landet.

Minst fyra radiostationer och en tv-station har tvingats stänga i Kandahar sedan talibanerna tog makten. Många av de medier som finns kvar har också skurit ned rejält på sändningstiden, berättar en annan källa till Voa News.

Samtidigt visar en undersökning att 40 procent av medierna har försvunnit i landet sedan talibanerna tog makten. Minst 6 400 journalister, ungefär 60 procent av alla, har förlorat jobbet.

En annan journalist, som också vill vara anonym, berättar att musik är förbjudet i kanalerna. Inte heller är det tillåtet att ta emot samtal som kommer in från kvinnliga lyssnare eller tittare.

“I Kabul är det lättare att få tag i information. Där finns det utländska journalister som raporterar om situationen, men här har vi ingenting”, menar källan.

Enligt en rapport från IFJ hoppas många afghanska journalister att kunna lämna landet.

Fler avsnitt
Fler videos