Gå direkt till textinnehållet

Författaren som återgick till journalistiken: ”Jag har massor av idéer som jag vill ut och göra”

Längtan tillbaka till journalistyrket blev stor. Cecilia Gustavsson är nyanställd i Aller Medias reportagegrupp efter några år på bokförlag.

Cecilia Gustavsson har sedan hon gick ut Journalisthögskolan i Göteborg 1987 arbetat på landsortstidningar, kvällstidningar, tv och även hunnit med ett förlag. Yrkesrollerna har varierat mellan reporter, nattchef, redigerare och skribent. På Aftonbladet var hon först nyhetsreporter och sedan anställdes hon på Aftonbladet Kvinna.

– Det var ett seriöst jämställdhetsmagasin som rapporterade om våld mot kvinnor och hedersförtryck. Ett ämne jag alltid brunnit för. Jag var först i Sverige med att intervjua Fadime Sahindal, säger hon.

Senare ansvarade Cecilia Gustavsson för boksidorna med författarintervjuer, pockettips och en blogg. Det blev sammanlagt 21 år på Aftonbladet innan hon bestämde sig för att göra något nytt.

Annons Annons

– Jag kom fram till att om jag någon gång ville byta till en annan bransch så var det rätt tillfälle. Eftersom jag gärna ville fortsätta med böcker började jag på förlaget Polaris, som pr-ansvarig och skribent.

Cecilia Gustavsson har skrivit böckerna Kristi Bruds slav och Vi måste prata om 50. Förra året startade förlaget en ny verksamhet inom originalljudböcker. Hon har skrivit tre intervjuböcker, ­där­ibland en kommande bok om en kvinna vars exman kidnappat deras tre barn.

Hon längtade tillbaka till journalistiken och sökte på vinst och förlust till ­Aller Media. 

– Jag ville tillbaka till journalistyrket och hade hört att det ska vara ett trevligt och bra ställe att jobba på. 

Cecilia Gustavsson har precis börjat i medie­bolagets reportagegrupp, Reportage Lifestyle Weeklies. Reportagegruppen levererar texter till Allas, Året Runt, Allers och Hemmets Veckotidning. I höstas flyttade hela den redaktio­nella verksamheten inom familjetidningar från Malmö till Stockholm. 

– Det är kul att vara i en stor redaktionsmiljö igen. Stora satsningar görs på det digitala och det är en nybyggaranda i bolaget. Jag gillar mixen av textredigering, som är ett hantverk, och det kreativa att skriva och vara ute och träffa folk. Jag har precis börjat mitt nya jobb och arbetar med textredigering, rubriksättning och lär mig nya system. Sedan har jag massor av idéer som jag vill åka ut och göra. Reportagegruppen inriktar sig på kvinnor och jag har under hela min karriär brunnit för frågor som kvinnors utsatthet.

Nina von Koch

Fler avsnitt
Fler videos