Gå direkt till textinnehållet

Mattias sadlade om till journalist: ”Under praktiken har jag lärt mig hur viktig journalistiken är för samhället”

Mattias Persson Sourra bor i Uppsala och jobbar som trädgårdsmästare i Stockholm. På semestern ska den nyutbildade journalisten vikariera som reporter, dagproducent och nyhetssändare på Sameradion.

Efter en lång karriär som programmerare och senare trädgårdsmästare bestämde sig Mattias Persson Sourra, 55, för att sadla om. Sedan i våras är han utbildad journalist, efter att ha pluggat journalistlinjen i Kalix på distans.

Efter att ha gjort praktik på Sameradion i januari förra året, är det nu dags för en vikarieperiod på fem veckor. Merparten på redaktionen i Umeå och resten i Kiruna.

– Jag får rösta i Sametinget, tack vare att min farfar pratade samiska i hemmet, men utöver det har jag inte mycket kontakt med min samiska släkt. Så det här ser jag också som en möjlighet för mig att förkovra mig i det samiska samhället, säger Mattias Persson Sourra. 

Annons Annons

Själv talar Mattias Persson Sourra inte samiska, men det hoppas han lära sig.

– Att jag inte talar samiska är min akilleshäl och det är såklart något som jag vill lära mig i framtiden, men jag hoppas jag kommer med nya perspektiv till redaktionen tack vare min annorlunda bakgrund, säger han.

Varför blev du journalist?
– Jag är otroligt nyfiken och vill alltid veta mer. Under praktiken har jag också verkligen lärt mig hur viktig journalistiken är för samhället. Särskilt idag med allt som händer, man har ju alltid hört att journalistiken ska vara den tredje statsmakten men tidigare tänkte jag inte så mycket på det. Nu har det här blivit i det närmaste ett kall.

Under en praktikperiod på P4 Blekinge har Mattias också fått testa på att gräva. Trädgårdsmästare som han är, valde han att gräva där han stod. 

– Jag kallade jobbet "Kommunerna och jorden de ärvde", och det handlar om ett problem jag har hittat. Nämligen att kommunerna tar in en massa trädgårdsavfall som man gör jord av, komposterar, och säljer vidare.

– Problemet är att det kan finnas invasiva växter i jorden som de säljer. Vilket gör att det här sprids av kommunerna själva, det sker inte med vilja, men man har för dåliga kontroller, fortsätter han.

Kommer du gräva i något liknande på Sameradion?
– Jag har massor av idéer men jag kan inte avslöja dem nu. Jag tror dock det blir mest vanligt reporterjobb, sen kommer jag vara nyhetssändare och dagproducent också. 

Har du något drömknäck? 
– Jag skulle vilja åka till en sameby och höra vad de har för utmaningar när det gäller klimatförändringarna. Jag vet exempelvis att lupiner är en invasiv växt som även sprider sig uppe i fjällvärlden. Hur påverkar det renskötseln exempelvis?

Fler avsnitt
Fler videos