Gå direkt till textinnehållet

Sex månader efter krigsutbrottet – så har journalistiken drabbats

Åtta ukrainska journalister har mist livet under de första sex månaderna av den ryska invasionen av Ukraina.

Halvårsdagen idag, som sammanfaller med Ukrainas självständighetsdag, uppmärksammas brett.

Rysslands anfallskrig har bland annat genom de drakoniska nya krigslagarna inneburit en dödsstöt för den redan hårt ansatta oberoende ryska journalistiken, men det är ukrainska medier och journalister som befunnit sig i skottlinjen. Reportrar utan gränser räknar i sin sammanställning till 46 attacker som kan räknas som krigsförbrytelser relaterade till pressfrihet.

Det handlar både om fall där journalister varit måltavlor för beskjutningen, och där journalister varit inbäddade med ukrainska styrkor eller befunnit sig på platser som attackerats av ryskt artilleri eller bomber.

Fler än hundra journalister har varit måltavlor för attackerna och åtta ukrainska journalister har dödats av ryska styrkor, enligt RSF. Organisationen har lämnat in sex anmälningar till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och Ukrainas allmänna åklagare.

”Detta är ett krig där informationen själv är en måltavla: sändningsutrustning bombas, journalister är inte bara måltavlor som nyhetsförmedlare, men blir också kidnappade, torterade, hotade och till och med avrättade. Ryssland uppvisar en beslutsamhet att kontrollera all information och tysta de som bestrider den officiella propagandan, genom att tillgripa den sortens våld som är karakteristiskt för krigsbrott”, sade RSFs generalsekreterare Christophe Deloire tidigare i sommar.

Fler avsnitt
Fler videos