Snökaos i sydöstra Skåne v. 9. FOTO: Mark Nordvall Hanlon/Ystads Allehanda

”Vi rapporterade live i fem dygn”

5 mars, 2018

Samtal med Ystads Allehanda tog sig an förra veckans snökaos med fem liverapporteringsdygn i följd. Och slog nya trafikrekord, berättar YAs webbchef Anders Svensson.

Förra veckan var det snökaos modell värre i sydöstra Skåne.

– Det kom mycket snö med våra mått mätt, och så är det blåsten. Det var i stort sett klass 1-varning här från tisdag till lördag. Kollektivtrafiken var periodvis lamslagen, berättar YAs webbchef Anders Svensson.

– Från tisdag förmiddag förstod vi vart det skulle barka, och bestämde att dra igång en Scribble live. Vi släckte den först lördag kväll. Att köra live fem dagar i rad har inte hänt i tidningens historia.

Ystads Allehanda hade reportrar som fick sova över på redaktionen eller hos kolleger, då de inte kom hem efter rapportering.

– Man jobbade också nästan dygnet runt, det var väldigt speciella omständigheter. En del fick sitta och jobba hemifrån, jag fick själv sköta sajten hemifrån. Alla steppade upp och levererade, all kredd till hela redaktionen, säger Anders Svensson.

YAs rapportering med både en mängd klassiska artiklar och direktrapportering med information om trafikläge och olyckor gav resultat: tidningen vet redan innan de officiella siffrorna kommit att drömgränsen en miljon sidvisningar nåddes under förra veckan.

– Och jag vågar påstå att vi kommer landa på en bra bit över 100 000 unika besökare, vilket är lika många som det bor i de fem kommuner vi bevakar.

Även kommunerna i täckningsområdet ville nå ut via YAs rapportering.

– De satt i stabsmöten och hörde av sig till oss och var angelägen om att få ut information i våra kanaler för att verkligen nå folk. Vi blev en typ av sambandscentral för hela sydöstra Skåne.

Hur arbetade ni för att ha all tillgänglig information om läget?
– Trafikverket var väldigt viktiga, och vi upplevde deras information som väldigt bra. Vi hade kontinuerlig kontakt med SMHI, polisen, räddningstjänsten för att bilda oss en uppfattning om hur det såg ut, och för att kunna få ut de reportrar vi ville få ut på plats. Det var inte lätt alltid, något team tyckte att det var väldigt otäckt att köra. Någon annan fick fota inifrån bilen, det var för otäckt att gå ut.

Sådana här extrema väderlägen kan bli vanligare framöver – kommer ni mäkta med sådan här rapportering tätare än någon gång vartannat år?
– Det tror och hoppas jag. Men det är ju lite olika rapporter, vi har tidigare berättat att de vita vintrarna i Skåne kommer att bli färre. Man får väl se hur det blir.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies