Gå direkt till textinnehållet

Journalist rapporterade om påskfirande – döms för landsförräderi

Den nicaraguanska journalisten Victor Ticay riskerar ett långt fängelsestraff för att ha undergrävt landets nationella integritet och spridit falska nyheter.

Nicaraguas president Daniel Ortega förbjöd i år allt katolskt påskfirande efter att påve Fransiskus i en kommentar beskrivit Ortegas styre som en ”rå diktatur”.

På flera platser i landet genomfördes trots förbudet påskprocessioner under stilla veckan, bland annat i staden Nandaime i sydöstra Nicaragua, något som journalisten Victor Ticay rapporterade om på dymmelonsdagen den 5 april via nyhetstjänsten La Portada som han ansvarar för. Ticay arbetar också som korrespondent för den privatägda tv-stationen Canal 10.

Den 6 april greps Ticay av polis och i fredags dömdes han för att ha ”undergrävt landets nationella integritet”, vilket är ett förräderibrott som kan ge upp till sex års fängelse, samt för ”spridande av falska nyheter” som är ett cyberbrott kan ge upp till tio års fängelse. Ticay nekades att anlita en egen försvarsadvokat och fick en tilldelad sig av domstolen. Det rapporterar Nicaragua Investiga. Victor Ticay ska enligt uppgift till tidningen ha förts till det ökända Jorge Navarro-fängelset i väntan på att domstolen ska fastställa straffet.

Annons Annons

Flera människorättsorganisationer fördömer domslutet och rättegången. Committee to Protect Journalists kräver i ett uttalande att Victor Ticay försätts på fri fot.

Fler videos
Fler avsnitt