"Vi har upplevt
en mindre storm"

18 oktober, 2016

FOTO: Karl Melander Samtal med Efter en misstänkt gruppvåldtäkt har stämningen varit hätsk på Gotland. I förra veckan gick Gotland Medias tre redaktioner ihop i flera gemensamma publiceringar mot hat och våld. Sedan dess har de upplevt en mindre storm via sociala medier och mejl från något som verkar vara högerextrema kretsar.

I förra veckan skrev Journalisten om Gotlands Allehanda, Gotlands Tidningar och Helagotland.se som under två dagar lade konkurrensen åt sidan för att stå upp för demokratin och mot våld och hat. Bakgrunden är en anmäld misstänkt gruppvåldtäkt på Gotland för snart tre veckor sedan, som rört upp kraftiga reaktioner på ön. Bland annat tågade nynazister på Visbys gator, och en åklagare skulle hotas i sitt hem.

Mikael Carlson är nyhetschef på Gotlands Tidningar. Han berättar att det producerades tio redaktionella sidor plus ett gäng ”ettor” och löp, samt några ledarsidor i ämnet under två dagar.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Som väntat har det varit blandat. Majoriteten av våra läsare har förmodligen förstått poängen och vi har fått mycket uppskattning lokalt. Sedan har vi upplevt en mindre storm på sociala medier och via mejl. Personer som missuppfattat budskapet i och med att vi markerar att det är svensk lagstiftning som gäller, och mot att man försöker ta lagen i egna händer genom exempelvis medborgargarden. Det feltolkas som att våra publiceringar skulle vara ett försvar för de misstänkta våldtäktsmännen, men så är självklart inte fallet, säger Mikael Carlson.

Vilka har hört av sig?
– Vår uppfattning är att den här falangen inte tillhör våra vanliga läsare, utan att det nog är en uppmaning från vissa forum på nätet, inom vissa strömningar, att höra av sig till oss, säger Mikael Carlson.

Vilka publiceringar har väckt mest reaktioner?
– Vi ser det mer som en sammantagen bild. Vi gjorde dels skildringar ur rättsväsendets synvinkel där en lagman förklarar den juridiska gången kring misstänkta brott, polisen och forskare om mekanismerna bakom medborgargarden. Men också med folk som utsatts för trakasserier av olika slag efter händelserna och de här stämningarna på ön, och ensamkommande som tar tydligt avstånd från våldsbrott, men ändå känner att en del människor tittar snett på dem.

Har ni mottagit hot eller vidtagit några åtgärder för säkerheten?
– Ja, polisen har upprättat anmälningar i ett par fall som de anser kan vara värda att titta extra på. Jag kan inte kommentera våra säkerhetsrutiner, men vi har haft en generell höjd säkerhetsmedvetenhet.  

Hur är stämningen på ön i dag?
– Det har börjat lugna ned sig, men vi hoppas att debatten kring vilken typ av samhälle vi vill ha fortsätter.

Hur ska ni fortsätta skildra det här nu?
– Det här var en tillfällig kraftsamling mellan Gotland Medias tre redaktioner, så rapporteringen därefter har skett enskilt.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies