Gå direkt till textinnehållet

Storm på SvD efter ledarsidans uttalande om journalister: ”Vi förväntar oss att ledningen agerar”

Det blåser upp till storm inne på Svenska Dagbladets redaktion efter ett twitter-inlägg från Peter Wennblad, biträdande chef för den egna ledarredaktionen. I inlägget menar han att fler politiker borde ”vara lite mer respektlösa mot journalister” och kallar dem en yrkesgrupp med ”uppblåst självbild”. Journalistklubben på SvD har kallat till internmöte och förväntar sig att ledningen agerar.

I tisdags berättade Journalisten om SD-toppen Linus Bylunds ”journalistrugby”-uttalande vilket mött tuff kritik. Strax efter 19 på tisdagskvällen gick SvDs biträdande ledarchef Peter Wennblad ut i ett inlägg på Twitter och gav sin syn på Bylunds uttalande.

Bland annat menar han att fler politiker borde vara lite mer respektlösa mot journalister: 

Journalistklubbens ordförande på SvD beskriver stämningen inne på redaktionen som ”väldigt upprörd” dagen efter inlägget.

Annons Annons

Under eftermiddagen väntar ett klubbmöte där saken kommer att diskuteras, ett större möte är också planerat strax efter 15 där ledningen ska ta upp saken med samtliga anställda. 

– Vi kommer diskutera det som hänt inom klubben och jag vill avvakta det mötet. Men det ligger i korten att vi kommer anta något slags uttalande. De signaler jag har fått är att det här är oacceptabelt, och vi förväntar oss att ledningen markerar på något sätt, säger Thomas Berglund, klubbordförande, till Journalisten. 

Thomas Berglund. Foto: Tor Johnsson.

Även på Twitter möter inlägget kritik, också från Peter Wennblads egna kollegor. Hanna Österberg som är sociala medier-redaktör på SvD skriver i ett svar att det är många kollegor på tidningen som fått direkta hot, ”för att vi är just journalister”. 

Även Peter Wolodarski, chefredaktör för konkurrenten DN, är kritisk. Han skriver på Twitter att demokratin får svårt att fungera utan fri journalistik och makthavare ”som babblar om journalistrugby undergräver oberoende journalistik”.

Efter att Peter Wennblad svarat Wolodarski att han ”rest my case”, så uppmanar DNs chefredaktör honom att fråga ”dina kolleger på nyhetsredaktionen som bevakar riksdagen vad de tycker om att du applåderar termen journalistrugby”.

Bland de många personer som har reagerat på inlägget finns också Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan/HD.

”Journalistförakt får aldrig legitimeras. Handlar inte om överkänslighet hos journos utan hot mot demokratin”, skriver Avellan bland annat. 

Journalisten söker Peter Wennblad, chefredaktören Anna Careborg och tidningens politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.

Fler avsnitt
Fler videos