Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

”Perfekt storm” på SvDs webbredaktion – åtta av nio är vikarier

Svenska Dagbladets webbredaktörer har vid flera tillfällen tvingats att sitta helt ensamma på redaktionen och ansvara för sajten. ”Det har varit en ganska hård belastning”, enligt skyddsombudet.

Klockan 21.30 sitter en ensam webbredaktör kvar på Svenska Dagbladets redaktion medan den rörelsedetektorstyrda belysningen slocknar avdelning för avdelning, tills det enda ljus som återstår kommer från skärmen framför redaktören, som har ansvar för sajten och ska fatta publicistiska beslut fram till att arbetspasset är slut vid midnatt.

Så har det sett ut vid ett flertal tillfällen på SvDs redaktion. Stressen har lett till sjukskrivningar, uppger flera SvD-medarbetare för Journalisten.

Egentligen ska de vara två på kvällarna efter klockan 21.30: en webbredaktör och en kvällsreporter, men det händer att reportern faller ifrån av ena eller andra skälet. En nyhetschef, som går hem klockan 18, ska finnas tillgänglig per telefon om det behövs fattas stora och svåra beslut.

Sedan i höstas är dessutom webbredaktörerna ofta unga. Just nu är 8 av 9 vikarier, flera av dem i 20-årsåldern. De ordinarie webbredaktörerna är utlånade till olika interna projekt, eller är föräldralediga. En av tjänsterna är vakant.

– Bemanningen har varit väldigt tunn på kvällar och helger. Vi har framfört våra synpunkter på detta till arbetsgivaren och mitt intryck är att de har börjat lyssna till vår oro, säger Mikael Törnwall, som sitter i journalistklubbens styrelse.

Enligt skyddsombudet Banfa Jawla finns det en pågående dialog med arbetsgivaren om arbetsmiljön på desken.

– Det har varit en ganska hård belastning på webbredaktörerna och ledningen är medveten om problemet. Jag har fört enskilda samtal med HR-chefen Maria Rimpi och mitt intryck är att hon tar det på allvar och försöker hitta en lösning, säger Banfa Jawla.

SvDs HR-chef Maria Rimpi uppger att problemen uppstod vid årsskiftet och att man har stärkt upp med en webbredaktörstjänst till sedan i februari för att minska arbetsbelastningen.

– Vi har några utlånade till projekt parallellt med att några har gått på föräldraledighet. Det har blivit en perfekt storm. Det är väldigt prioriterat och vi jobbar hårt med att hitta en lösning, säger Maria Rimpi.

Hur ska ni lösa det?

– Det handlar om att få tillbaka fast bemanning eller att ta in andra rutinerade medarbetare på schemat.

Räcker det för att minska arbetsbelastningen?

– Att vara webbredaktör är att ha många bollar i luften, det är ett tufft jobb, men om man dessutom inte är van vid våra rutiner och system och inte vet vem man ska fråga om vad så är det klart att det blir mer stressigt. Det är därför ingen optimal situation att ha så många vikarier i förhållande till fasta anställda i gruppen. Därmed inte sagt att vikarierna är dåliga eller stresskänsliga. Tvärtom. De är duktiga och inga duvungar. Hade det funnits tjänsteutrymme skulle vi kunna fastanställa allihop, säger Maria Rimpi.

Stämmer det att vikarier har suttit helt ensamma på redaktionen sent på kvällarna?

– Det har skett vid några tillfällen, om det händer får man ta en taxi och jobba hemifrån.

Fler avsnitt