Gå direkt till textinnehållet

Hem & Hyras framgångskoncept – mindre plikt och mer gräv

Grävjobben får ta den tid de behöver och har de ­senaste åren resulterat i flera priser, senast en nominering till Tidskriftspriset i klassen Årets granskning. Vi åkte till Örebro och träffade två av tidningens tjugo lokalredaktörer.

Redaktionen ligger på bottenplanet i ett hus i Örebro där övriga våningar disponeras av Hyresgästföreningens tjänstemän. Här sitter Anna Rytterbrant och Mattias Frödén i ett gemensamt rum. De två bevakar fyra län, Anna Rytterbrant Örebro och Värmland, Mattias Frödén Dalarna och Södermanland.

– Det är bra att vi kan sitta för oss själva här nere, det markerar att vi är en självständig redaktion, säger Anna Rytterbrant.

Mattias Frödén och Anna Rytterbrant har ett eget rum i Hyresgästförenings lokaler i Örebro. (Foto Tor Johnsson.)

Annons Annons

Sedan ett par år, när tidningen fick nya chefer, har man ändrat prioriteringarna när det gäller innehåll och hur man publicerar.

Hem & Hyra har de senaste åren kammat hem flera prestigefyllda journalistpriser för sina granskningar. I stället för att lägga tid på pliktrapportering får reportrarna jobba så länge det behövs med sina gräv.

– Vi har alltid tyckt att vi har gjort granskningar. Men när vi fick Anna ­(Tiberg) och Johan (Sjöholm) som nya chefer ändrades fokuset på papperstidningen, som ändå har sina begränsningar, till att fokusera på webben och mer unika och egna grejer. Det är ett helt annat sätt att jobba. Vi får hålla på hur länge vi vill med ett gräv. 

När man analyserade läsningen på webben kunde man se att många var intresserade av att läsa längre fördjupningar. 

Enligt Anna Rytterbrant kan de skriva om allting som har någon form av anknytning till hyreslägenheter.

– Så länge vi har hyresrätten i centrum så kan vi berätta precis vad som helst.

– Vi har haft ett jobb om tandhälsa och hur den ser ut i hyreshusområden jämfört med villaområden och funderade på om det låg lite för långt utanför vårt bevakningsområde. Men det var ändå hyres­relaterat, säger Mattias Frödén.

Till ett jobb om våld i nära relationer intervjuar Anna Rytterbrant en kvinna om svårigheter som kan uppstå när man får skyddad identitet. (Foto: Tor Johnsson.)

Anna Rytterbrant säger att hon ibland känner att hon hamnar i försvarsposition när hon berättar var hon jobbar.

– Det låter kanske skittråkigt att skriva om hyresboende. Men det är roligare än det låter, och vi tycker det är jättekul. 

Tidningen har satsat mycket på att gräva och att följa frågor under en längre tid. Mattias Frödén har ett case som han följer, och Anna Rytterbrant följer just nu en kvinna som fått ny lägenhet på grund av våld i relationen.

– Man kan skriva om våld i nära relationer på jättemånga olika sätt. Det sägs alltid att ”du ska gå vid första slaget”. Men vad händer när någon går? Hur enkelt är det att gå egentligen? Att få följa det här i realtid, och inte höra någon berätta i efterhand är värdefullt.

Under sommaren har kvinnan ringt Anna Rytterbrant och talat in meddelanden och berättat vad som har hänt den dagen. Att hon exempelvis har fått skyddad identitet, vilket kan medföra att hon inte kan beställa flyttfirma. Att man inte får bo i vissa lägenheter när man lever på bidrag, vilket hon gör på grund av den svåra misshandeln. 

– Samhället är inte uppbyggt för att ta hand om de här kvinnorna. Och då blir bostadsfrågan jättecentral.

Anna Rytterbrant ska träffa kvinnan i Vivalla, där vi också ska äta lunch. Vi tar bussen dit. Vivalla är ett så kallat särskilt utsatt område i Örebro. Bostadsområdet byggdes i slutet av 1960-talet och stod klart 1970. Det ägs av Örebrobostäder och här finns cirka 2 400 lägenheter, ungefär 7 000 personer bor i området. En stor del av dem har utländsk bakgrund. Många är arbetslösa.

Det är också känt för att familjen Svensson i komediserien Svensson, Svensson från 90-talet bodde där. Oklart varför de blev placerade just där. Kanske för att området utifrån sett ser rätt idylliskt ut, med låga hus och gott om små uteplatser utanför lägenheterna. 

Anna Rytterbrant har läst arabiska och passar på att öva sitt uttal med Michel Charbel på lunchrestaurangen i Vivalla. (Foto: Tor Johnsson)

I Vivalla centrum pratar Anna Rytterbrant med Michel Charbel bakom kassan på lunchrestaurangen som serverar etiopisk och somalisk mat, hon övar arabiskt uttal. Hem & Hyra har en arabiskspråkig sajt, och hon har läst arabiska på journaliststipendium.

– Jag kan inte göra en intervju, men jag kan prata så pass mycket att jag kan få folk att öppna sig och känna att det inte gör något att de inte pratar perfekt svenska eftersom jag pratar sämre arabiska.

Guldspaden som Anna Rytterbrant tillsammans med AnnaKarin Löwendahl fick 2021, som handlade om handel med adresser, är en följd av Hem & Hyras satsning på nyheter på arabiska, tror hon. 

– När sidan skulle sjösättas ville vi ha en artikel som var specifikt inriktad på den målgruppen. Då hade vi skrivit flera kortare artiklar om adresshandel, men man förstod inte riktigt varför folk behövde adresserna. Så vi letade efter folk som hade köpt adresser, det var svårt att hitta eftersom de hade begått ett brott, men till slut hittade vi några som var beredda att ställa upp. Då bad vi vår översättare Sana Al Jazairi, som är journalist, att annonsera efter en adress, att wallraffa, och hon fick svar ganska omgående och fick på det ­viset reda på en säljare.

– Jag tror att det var arabiskan som grävmetod som gjorde att vi fick Guldspaden. Det hjälpte oss när vi pratade med folk att vi sa att artikeln skulle översättas, och att det inte var om dem utan för dem. Vi båda var med i den grupp som drev på att den arabiska webbsidan skulle utvecklas.

De lyckade granskningarna på webben till trots har man ändå nyligen på en redaktionsdag konstaterat att man inte får glömma bort det traditionella nyhets­arbetet, berättar Mattias Frödén.

– Vi har fokuserat så mycket på gräv att själva nyhetsarbetet har kommit lite i skymundan, de lite snabbare nyheterna som tydligen behövs för att hålla webben i gång. Det genererar inte tillräckligt med läsare att bara ha de där jätteprojekten, säger Mattias Frödén.

– Det är roligt att skriva snabba grejer också. Nyheter. Men inte om hyresförhandlingar, som vi gjorde tidigare, säger Anna Rytterbrant.

En gång i månaden har de ett möte på Zoom där de försöker lära sig något. 

– Då är det någon som berättar något på ett tema. Det är många på redaktionen som kan väldigt mycket så vi kan lära av varandra. Det kan vara någon som ­berättar om Acta Publica, Tiktok ­eller SEO. 

Hur fungerar det att arbeta så långt ifrån de övriga journalisterna, känner ni er som en tidning som hör ihop?
– Det har blivit mycket mer så. Dels med alla Zoom-möten i och med pandemin, men det började egentligen tidigare. När Aron Anderssson började mäta trafiken på artiklarna och hur de går fick man mer inblick i vad andra gjorde. Han införde även Slack som arbetsredskap vilket ökade gemenskapen. Nu känns det som att alla är mer pepp, för alla jobbar på samma sätt. Det är stor skillnad, säger Anna Rytterbrant.

Nästa nummer av Hem & Hyra kommer Örebroredaktionen att hänga på ett jobb som en kollega i Uppsala gjort om huruvida hyresvärdar godkänner hyresgäster med betalningsanmärkningar, med egen statistik från sitt område. Ett sådant upplägg är inte helt ovanligt. Det editioneras i papperstidningen, och Örebroredaktionens fyra editioner har egen grafik. Totalt finns det 33 editioner.

– Förr letade vi mer efter egna case. Men vi har sett att ett riktigt bra case är det folk vill läsa. Man vill inte ha ett lokalt case som kanske är sämre. Det tar tid också, i stället tar vi fram siffrorna för våra län. Det frigör tid till annat. 

Det här är Hem & Hyra

Medlemstidning för Hyresgäst­föreningen.
Antal utgåvor på papper: 8.
Upplaga: 540 000.
Antal sidvisningar på webben/vecka: cirka 260 000 (2017 var siffran 50 000).
Lokalredaktioner: Malmö, Helsingborg, Göteborg, Vänersborg, Stockholm, Uppsala, Linköping, Örebro, Sundsvall och Luleå.
Antal lokalredaktörer: 20.
Totalt antal fast anställda: 29.

 

Fler avsnitt
Fler videos