Var tredje journalist hotad det senaste året
Var tredje journalist har fått hot riktade mot sig det senaste året. 80 procent har fått nedsättande kommentarer under samma tid. Manliga journalister är mer utsatta än kvinnliga. Det visar en undersökning som genomförts vid JMG i Göteborg. Hoten och kränkningarna påverkar såväl arbetslivet som privatlivet.
JMGs J-panelens enkätundersökning bland 1 300 journalister visar att 34 procent har blivit hotade de senaste tolv månaderna. Det är något fler män än kvinnor som hotats (35 procent av männen, 32 procent av kvinnorna).
De vanligaste hoten handlar om våld mot den egna personen (41 procent av hoten).
Det näst vanligaste är hot om skadegörelse (19 procent) och tredje vanligast är hot om sexuellt våld (tio procent).
Nio procent av de hotade anger att de fått ta emot hot om våld mot någon annan (till exempel en familjemedlem) och tre procent uppger att hotet gällt sexuellt våld mot annan.
Mest drabbade av hot är journalister i kvällspressen. 71 procent av kvällstidningsjournalisterna uppger att de hotats. Minst utsatta är de som arbetar inom fackpressen eller som frilansjournalist. I dessa grupper drabbar hoten ungefär var femte journalist.
Mest utsatta är kolumnister/krönikörer där 67 procent hotats och ledarskribenter där 64 procent fått ta emot hot. Tryggast ur hotsynpunkt är det att vara redigerare, 17 procent har fått ta emot hot.
Även det ämnesområde man bevakar påverkar risken att utsättas för hot. Särskilt utsatta är de journalister som arbetar med kriminal/rätt – 72 procent har hotats. Minst utsatta för hot är familjeredaktörer, sex procent har hotats, och miljöreportrar, 11 procent har hotats.
78 procent uppger att de fått ta emot nedsättande kommentarer någon gång under de senaste 12 månaderna. Män utsätts även här mer än kvinnor (81 procent av männen, 74 procent av kvinnorna).
Värst utsatta är journalister på kvällstidningarna där så gott som alla, 98 procent, fått ta emot nedsättande kommentarer.
Nästan lika vanligt är det med kränkningar på storstadsmorgontidningarna och gratistidningarna där 90 respektive 89 procent drabbats. Minst drabbade av kränkningar är journalisterna på populärtidningar och veckotidningar där andelen som drabbats är 52 procent.
Minst utsatta är de som arbetar med miljöjournalistik (44 procent) och familjejournalistik (40 procent).
Hot och nedsättande kommentarer framförs oftare per mejl, telefon och i artikelkommentarer.