Gå direkt till textinnehållet

Var tredje dag fängslas en journalist i Iran

Sedan protesterna inleddes i Iran i september har 55 journalister gripits för att de utfört sitt arbete.

I lördags kallades Melika Hashemi, journalist på nyhetsbyrån Shahr, till det ökända Evinfängelset för polisförhör. Sedan dess har hon inte hörts av. Följande morgon fick hon sällskap i fängelset av journalisterna Mehrnoush Zarei och Saeede Shafiei. Med dessa tre gripanden har den iranska regimen fängslat 55 journalister sedan protesterna inleddes i september efter Mahsa Aminis död. Av dem är 25 kvinnor.

Hittills under 2023 har åtta iranska journalister gripits, en var tredje dag.

27 av de 55 gripna journalisterna sitter fortfarande fängslade. Flera av dem har dömts till långa fängelsestraff, bland dem fotografen Ahmad Halabisaz som förra veckan dömdes till två år i Evinfängelset och Alizera Khosbar som dömdes till sammanlagt sex års fängelse bland annat för ”propagandaaktiviteter” mot regimen.

Annons Annons

Reportrar utan gränser (RSF) kräver att Iran släpper de fängslade journalisterna fria.

”Takten på gripandena, mängden, och brutaliteten … allt tecknar en bild av en stat som bestämt sig för att stoppa informationsflödet. Men journalisterna är lika envisa: trots ändlösa gripanden fortsätter de modigt att göra sina jobb”, säger Jonathan Dagher, chef för RSFs Mellanösternavdelning, i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos