UR medger brister – kan granskas av Konkurrensverket
Krisen på Utbildningsradion URs felaktiga upphandlingar av bland annat konsulttjänster kan komma att granskas av Konkurrensverket. Samtidigt medger nu UR att man brustit i upphandlingarna – och att man ska se över sina rutiner.
Journalistens avslöjande att Utbildningsradion köpt in konsulttjänster för miljonbelopp utan upphandling kan bli en fråga för Konkurrensverket.
– Vi har en omvärldsbevakning och kan initiera egna undersökningar. Det är troligt att detta kommer att hamna på vårt bord för bedömning på vårt nästa prioriteringsmöte om två veckor, säger Malin de Jounge, chef för enheten för upphandlingsskadeavgift på Konkurrensverket.
Utifrån uppgifterna i artikeln, kan du säga något om hur du tycker att upphandlingarna skötts?
– Vi kan inte uttala oss från Konkurrensverket om det handlar om en överträdelse eller inte innan vi har tittat närmare på det.
Om en myndighet eller annat offentligt styrt organ gör en felaktig direktupphandling kan Konkurrensverket vidta sanktionsåtgärder, antingen genom tillsynsbeslut där man riktar kritik mot myndigheten eller bolaget, eller genom att ansöka i domstol att bolaget ska betala en upphandlingsskadeavgift, ett slags böter för överträdelsen. Avgiften är högst tio procent av kontraktets värde med ett tak på tio miljoner kronor.
Samtidigt medger nu Utbildningsradion brister i upphandlingsrutinerna.
I ett uttalande från URs vice VD Per Bergkrantz konstateras att rekryteringarna av HR-konsulterna skötts felaktigt:
”När vi tog in Mats Tronelius i rollen som HR-chef var vi behov av en snabb interim lösning som kunde lösa det akuta behovet av en HR-chef för att säkra verksamheten. Det blev en längre lösning än vad som från början var tänkt eftersom UR behövde stabilitet och en HR-ledning. Det var felaktigt att låta den tillfälliga lösningen vara kvar så länge och vi borde ha upphandlat en uppdragstagare eller varit snabbare på att rekrytera en ny permanent HR-chef, vilket vi i dag har”, skriver Per Bergkrantz i uttalandet, och fortsätter:
”Även HR-specialisten Annika Rimér borde ha upphandlats. HR-avdelningen var underbemannad och vi behövde även här en lösning omgående i ett läge då vi skulle göra många interna rekryteringar och vi var i behov av att utveckla våra HR-processer.”
När Journalisten i oktober ställde frågor till UR om konsultkostnader för omorganisationen räknade UR inte dessa HR-uppdrag som en del i omorganisationen, utan som en lösning för HR-avdelningen, menar Per Bergkrantz. I kontraktet rörande Annika Rimér står dock att hon anlitades för att ”medverka och bidra med stöd i organisationens förflyttning och förändringsprocess”.
Även inköpen av Hyper Island-utbildningen var av den storleken att den borde ha upphandlats separat, uppger Per Bergkrantz, och att man nu ser över rutinerna.
”Uppsåtet har varit gott; att kompetensutveckla och utbilda vår personal, men vi borde ha agerat annorlunda”, skriver han.
Journalisten har också berättat att det av UR inköpta personlighetstestet Talent Q som användes i de omfattande chefsrekryteringarna inte är certifierat för den svenska marknaden. Däremot är det certifierat av British Psychological Society, Storbritanniens motsvarighet till Stiftelsen för Tillämpad Psykologi (STP), uppger Per Bergkrantz.
”Vi gör nu en ordentlig genomlysning för att se om det finns ytterligare exempel på bristande upphandlingsrutiner. Vi har under 2017 arbetat med att förbättra rutinerna och utveckla upphandlingsprocesserna med tydliga mallar och stöd för verksamheten. Vår utgångspunkt är givetvis att UR alltid ska följa lagen om offentlig upphandling”, avslutar Per Bergkrantz.
I ett uttalande på URs intranät bemöter i dag också URs VD Christel Tholse Willers uppgifter i Dagens Nyheter i dag om hennes relation till URs styrelseordförande Lisa Lindström.
”Jag har också förstått att finns funderingar kring min relation till styrelseordförande Lisa Lindström. Som jag sa i artikeln i DN så träffade jag styrelseordföranden första gången under rekryteringsprocessen och vi umgås inte privat, men träffas givetvis i olika jobbsammanhang”, uppger Christel Tholse Willers.
Hon kommenterar också inköpet av utbildningar från Hyper Island, med anledning av att två personer i URs styrelse har starka kopplingar till Hyper Island.
”Angående val av utbildningsföretag så vill jag göra tydligt att styrelsen inte utser vilka utbildningar som medarbetarna ska använda. Valet av Hyper Island initierades av förra VDn”, skriver Christel Tholse Willers på URs intranät.