Gå direkt till textinnehållet

UR bröt mot lagen – köpte konsulter för miljoner

Utbildnings­radion har anlitat externa organi­sationskonsulter för minst sex miljoner kronor. Företaget har brutit mot lagen om offentlig upphandling.

UR har anlitat dyra konsulter för att arbeta med omorganisationen på företaget. Företagets ekonomi­avdelning påstod så sent som förra månaden på en direkt fråga, att den fakturerade konsultkostnaden varit mycket låg; mindre än två promille av URs medel. Det skulle motsvara knappt 800 000 kronor per år. Men det stämmer inte, visar Journalistens granskning. Organisationskonsulterna har kostat licensbetalarna minst 6,2 miljoner kronor.

I ett samarbetsavtal mellan UR och den fristående konsulten Annika Rimér framgår att Rimér anlitats för att UR har behov av ”en konsult som skall medverka och bidra med stöd i organisationens förflyttning och förändringsprocess.”

Avtalet, som Journalisten har tagit del av, började gälla i augusti 2016 och Annika Rimér har under mer än ett år kunnat fakturera 187 500 kronor i månaden inklusive moms. UR har inte avdragsrätt för moms, som därför blir en kostnad för företaget. Inköpet av Annika Rimérs konsulttjänst har kostat lågt räknat 2,6 miljoner kronor.

Annons Annons

I april 2016 tog UR in Mats Tronelius som HR-chef på egen firma. Han slutade efter 18 månader, den sista september 2017 när en ny HR-chef anställdes. Dokument som Journalisten har tagit del av visar att Mats Tronelius företag EMT Utveckling AB fakturerat UR 200 000 kronor per månad. Totalt handlar det om 3,6 miljoner kronor under 2016 och 2017.

Mats Tronelius bekräftar för Journalisten att siffrorna är korrekta:

– Det handlar om 900-1 000 kronor i timmen. Mitt kontrakt löpte först på tre plus tre månader och förlängdes sedan, säger Mats Tronelius.

URs kostnader för Mats Tronelius och Annika Rimér uppgår till lågt räknat 6,2 miljoner kronor. I båda fallen låg kostnaderna långt över gränsen för när UR måste genomföra en offentlig upphandling. I dessa två fall ligger dessutom beloppen över 2,4 miljoner kronor som är gränsen för när upphandlingar ska annonseras inom EU.

Någon upphandling av dessa tjänster genomfördes dock aldrig. URs vice VD Per Bergkrantz hävdar att det inte behövdes.

– Mats och Annika var inte inne som konsulter utan i vakanta roller som HR-chef respektive HR-specialist, säger Per Bergkrantz.

Men att det finns en vakant tjänst när man rekryterar en konsult på egen firma förändrar inte upphandlingskravet, menar de experter som Journalisten talat med. Det är inte möjligt att kringgå lagen genom att utnyttja vakanta tjänster i budgeten.

– Anställningar är undantagna från upphandlingskravet. Men om personen över huvud taget inte skulle vara anställd hos myndigheten eller bolaget är det svårt att hävda att det aktuella undantaget skulle vara tillämpligt, säger Mattias Ljungkvist, upphandlingsjurist på Upphandlingsmyndigheten.

UR samarbetar med de övriga public service-bolagen om upphandlingar. SVTs inköpschef Jonas Lundin, håller till exempel i utbildningar på UR om upphandlingsregelverket. Han uppger att tjänster, som inte omfattas av programundantaget i LOU, ska upphandlas.

– Alla köp av tjänster som överstiger 125 000 kronor i kostnad ska upphandlas enligt de rutiner som respektive upphandlande enhet har. Ligger värdet över 680 000 kronor ska upphandlingen dessutom annonseras, säger Jonas Lundin.

Låt säga att man har inne en konsult på ett år som fakturerar på ett par miljoner, borde det upphandlas?
– Ja. Regelverket är ganska tydligt.

När Journalisten konfronterar URs vice VD Per Bergkrantz med experternas uppgifter, tillstår han att det fanns ett upphandlingsundantag när det gäller rekryteringen av Mats Tronelius.

– Det handlade om ett extraordinärt läge som uppkom av att den nyrekryterade HR-chefen valde att på kort varsel sluta och återgå till sin gamla anställning. UR behövde snabbt säkra HR-chefskompetens på temporär basis för att klara verksamheten, säger Per Bergkrantz.

De upphandlingsexperter Journalisten talat med bekräftar att regelverket tillåter inköp utan upphandling vid brådska, men om behovet blir långvarigt ska en upphandling göras. Ju dyrare en sådan konsult är desto snabbare måste man göra en upphandling, och mer än två månader bör man inte dröja anser experterna. Mats Tronelius var inne på UR som konsult i ett och ett halvt år.

Utöver Annika Rimér och Mats Tronelius har UR tagit in ett antal konsulter på kontrakt utan upphandling. I två fall som Journalisten fått kännedom om ligger kostnaderna över upphandlingsgränsen.

UR har vidare köpt in utbildningar från företaget Hyper Island till en kostnad av cirka 160 000 kronor per person, utan upphandling. Fyra personer ska ha gått utbildningen. UR har också köpt personlighetstestet Talent Q i samband med de omfattande chefsrekryteringar som bolaget genomförde i vintras. Kostnaden för testet ska enligt URs ledning inte ha överstigit upphandlingsgränsen. Däremot är testet inte certifierat för den svenska marknaden enligt den standard som de europeiska psykologförbundens organisation EFPA satt, och den konsult som utförde testen är inte heller certifierad för arbetspsykologiska tester hos Stiftelsen för Tillämpad Psykologi (STP).

Testet låg till grund för att rekrytera ett 20-tal nya chefer på UR. Några personer som Journalisten talat med upplever att testningen inte sköttes på ett bra sätt och ledde till en sned rekrytering. Vice VD Per Bergkrantz framhåller att de allra flesta är nöjda:

– Assessment-processen kopplat till rekryteringar och personlig utveckling fick mycket positiv respons i de allra flesta fall. Facken efterfrågade mer utrymme för detta än vad företaget kunde erbjuda, säger han.

Journalisten har utan framgång sökt Annika Rimér för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos