Gå direkt till textinnehållet

Utgivarna: ”Hutlöst” av Jimmie Åkesson

SD-ledarens frontalangrepp på journalistkåren väcker oro och ilska. ”Jag har aldrig hört en ledare för ett svenskt riksdagsparti uttala sig på det här sättet tidigare. Det är någonting nytt", säger Anne Lagercrantz, ordförande i branschorganisationen Utgivarna”. ”Trumplikt”, anser journalistikprofessor Bengt Johansson.

TV4s Kalla faktas granskning av Sverigedemokraternas trollfabrik har väckt stor uppmärksamhet och igår valde SD-ledaren Jimmie Åkessons att kommentera avslöjandet på partiets Youtubekanal. Att han skulle välja att kritisera granskningen var inte oväntat, men det var däremot sättet han gjorde det på.

I talet påstod Jimmie Åkesson att granskningen och nyhetsrapporteringen kring den utgjorde ”en gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget” och en ”hämningslös kampanjjournalistik på nyhetsplats och i så kallade granskande tv-program”. Han sade bland annat: ”[TV4s] desinformation förstärks ytterligare av att deras kompisar inom övrig media och i politik spinner och förstärker deras narrativ.”

Bengt Johansson, professor i journalistik vid JMG i Göteborg, tycker inte att man ska dra alltför stora växlar på SD-ledarens utspel.

Bengt Johansson

– Det finns ju olika sätt att krishantera. Åkesson valde motattacken som framför allt är riktad till den egna väljarbasen, säger Bengt Johansson till Journalisten.

Samtidigt är det en ”lite Trumplik” stil som Åkesson inte riktigt kört tidigare, menar han.

– Ofta har andra Sverigedemokrater stått för de mest konfrontativa uttalandena och Åkesson distanserat sig och velat framstå som resonlig. Det släppte han i och med sitt tal.

Idag, torsdag, är Jimmie Åkesson åter mer dialoginriktad, fortsätter Bengt Johansson:

– I det avseendet liknar det också Trump: att gå ut stenhårt och mjukna lite i fas två.

Anne Lagercrantz, ordförande i Utgivarna samt vice vd på SVT.

Tonfallet och aggressiviteten i Åkessons angrepp på TV4 och hela mediebranschen väcker samtidigt oro och ilska bland journalister och branschföreträdare.

– Jag har aldrig hört en ledare för ett svenskt riksdagsparti uttala sig på det här sättet tidigare. Det är någonting nytt, säger Anne Lagercrantz, ordförande i branschorganisationen Utgivarna.

Vad tycker du om talet?

– Det är magstarkt att misstänkliggöra en gedigen granskning och kalla det för påverkanskampanj. Det är vårdslöst och det är ohederligt. Det är också ett svepande misstänkliggörande av hela journalistkåren i Åkessons tal. Han jämför faktiskt Kalla faktas granskning med SDs egen trollverksamhet. Jag tycker att det är hutlöst.

Ser du några konsekvenser av talet?

– Kalla fakta får ju mycket beröm för en gedigen granskning som har fått ett ovanligt stort genomslag så jag tror inte att redaktioner kommer att rädas fortsatta granskningar, snarare tvärtom. Men Åkesson riskerar ändå att undergräva det fria ordet när han påstår att oberoende medier har en politisk agenda. Det är djupt problematiskt. I stället för att rikta blicken inåt och ta ansvar skjuter han på budbäraren. Det är klart att det för tanken till situationen i USA, där medier har varit en politisk slagpåse länge. Det är en utveckling vi verkligen inte vill ha i Sverige.

Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert vill vara tydlig med att hon anser att TV4s granskning är professionellt gjord och väl avvägd när det gäller yrkesetiken:

– Det som TV4 och Kalla fakta har gjort, det är precis det som är journalistikens och journalisters uppgift: att granska makthavare och politiker. Man ska enligt de yrkesetiska reglerna bara i undantagsfall filma med dold kamera och bara om det inte går att få fram informationen på något annat sätt. Det är uppenbart att det inte har funnits något annat sätt att få fram de här uppgifterna, säger Ulrika Hyllert, men medger att det självklart är obehagligt för den som utsätts för wallraffande eller dold kamera.

– Är man makthavare måste man kunna acceptera det. Och man måste kunna svara på ett annat sätt än att gå till den här typen av attack som Jimmie Åkesson gör.

Vad säger du om Åkessons tal?

– Som jag ser det är det ett försök att undergräva förtroendet för medier och journalister. Det här uppfattar jag som en förändring i den offentliga debatten. Han tar flera steg i riktning mot ett väldigt problematiskt förhållningssätt till vad som ska vara en acceptabel opinionsbildning från ett stort politiskt parti. Det är allvarligt och jag hoppas att fler redaktioner fortsätter att granska hur vår demokrati fungerar, hur makten fungerar och alla delar av det offentliga samtalet, som ju utgör demokratins grundpelare, säger Ulrika Hyllert.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler