Gå direkt till textinnehållet

TV4 och Må Bra fälls för intervjuer med samma person

En deltagare i TV4s realityprogram ”Elitstyrkans hemligheter” uppgav att hon misshandlats fysiskt och psykiskt av sin mamma. Både TV4 och Må Bra intervjuade deltagaren utan att höra mamman, och klandras nu av MEN.

I två avsnitt av ”Elitstyrkans hemlighet” i mars uppgav en deltagare att hon hade blivit fysiskt och psykiskt misshandlad av sin mamma när hon var liten. Hon påstod att hon fått höra att hon var ful och fet och blivit kallad hora fast hon bara var ett litet barn. Hon påstod att mamman slagit henne och skickat ut henne ”på gården, naken, mitt i vintern”.

Hälsotidskriften Må Bra gjorde en egen intervju med deltagaren, som berättade om hur det kändes att medverka i programmet samt om relationen till föräldrarna. Deltagaren upprepade anklagelserna om mammans påstådda fysiska och psykiska övergrepp och uppgav att hon utsatts för ”psykisk tortyr”.

Deltagaren förekom med bild och namn i både TV4 och Må Bra. Må Bra valde dock att kalla mamman för ”föräldern”.

Varken TV4 eller Må Bra kontaktade mamman för att låta henne bemöta påståendena.

Efter mammans anmälningar till Medieombudsmannen (MO) har TV4 bytt ut avsnitten mot anonymiserade versioner där mamman inte nämns, och Må Bra har tagit bort alla påståendena om mamman i sin artikel.

Medieombudsmannen konstaterar att mamman har anfört att uppgifterna dottern lämnat inte stämmer.

”Det har inte funnits något tillräckligt starkt intresse som motiverar det intrång som skedde i anmälarens privatliv”, skriver MO i sitt beslut. MO menar att det är bra att TV4 och Må Bra avpublicerat de integritetskänsliga uppgifterna, men att medierna inte kan undgå klander.

Mediernas Etiknämnd (MEN) delar MOs bedömning och klandrar både TV4 och Må Bra för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler videos
Fler avsnitt