Gå direkt till textinnehållet

Tuff verklighet för många frilansar

Månadslöner under lägstanivå. Skambud från dagspress, nyhetsbyråer och veckopress på ett par tusenlappar för flera dagars jobb. Det är några av de viktigaste slutsatserna i Journalistförbundets nya frilansenkät.

Det är journalisten och författaren Kent Werne (bilden) som fått uppdraget att utreda frilansarnas otrygga villkor på arbetsmarknaden. Han har tidigare skrivit rapporten Köparens marknad, där han analyserar vad den här typen av lösa arbetsförbindeler får för konsekvenser för journalisterna. Nu har en enkät gått ut till samtliga frilansjournalister bland Journalistförbundets medlemmar och Kent Werne har analyserat resultatet tillsammans med statistik från arvodesguiden.

Den 5 november ska han presentera sin rapport och även ge sina förslag på lösningar på de allt mer lavinartade problemen med framför allt arvodena.

Bland annat visar Frilansenkäten:

Annons Annons
  • Frilansarna är en grupp som växer. I dag är 14,5 procent av medlemmarna frilansar. För 30 år sen var den siffran 7,2 procent.
  • Enkäten visar tydligt att det största problemet är pressade ar­voden. Hälften av frilansarna menar att arvodena har försämrats de senaste tre åren. Samtidigt har det blivit svårare att förhandla.

– Förutom enkäten har jag gått igenom cirka 2 000 rapporter i arvodesguiden, vilket är en webbplats där frilansar kan rapportera uppdrag och tidsåtgång för olika uppdrag. Det är unika siffror som aldrig sammanställts tidigare, säger Kent Werne.

  • Hälften av frilansjournalisterna får ut 15 000 eller mindre efter skatt i månaden. Så många som sex av tio får ut mindre än 17 500 i månaden, vilket motsvarar vad anställda med avtalad lägstalön på 22 000 i månaden före skatt får på sitt lönekonto.
  • Det har blivit vanligare med skambud från dagspress, nyhetsbyråer och veckopress.

– Man kan erbjudas 2 000 kronor på F-skatt för en artikel som tar två, tre dagar att göra, säger Werne.

  • Bara en fjärdedel av frilansarna har råd att ta ut två veckors semester och bara hälften av dem har råd att pensionsspara.

Sjunker månadslönen jämfört med tidigare undersökningar?
– Eftersom man använt olika mätmetoder kan man inte riktigt se det. Men man kan se att det planar ut. Man tvingas ta andra jobb vid sidan om, en del blir taxichaufförer och många blir lärare på deltid. Många uttrycker också en desperation över situationen och att man känner sig maktlös gentemot inköparna, det blir allt mer sällsynt att man kan ta betalt efter rekommenderade frilansarvoden.

Vad kommer du att föreslå för lösningar i rapporten?
– Jag är inte riktigt klar än. Men situationen är så prekär att det nu krävs krafttag från förbundet för att förhindra att frilansjournalister utnyttjas i en slags lönedumpning. Sedan är det förstås även upp till arbetsgivarna att inse att man inte kan lösa sina ekonomiska problem genom att pressa ar­vodena på det här sättet. Ju lägre arvodena, desto sämre blir också kvalitén på det som publiceras.

 

Fotnot: Du kan själv räkna ut din månadslön på: www.sjf.se/frilanskalkylatorn.

Fler avsnitt
Fler videos