Gå direkt till textinnehållet

Nya lagen om skärpta straff för brott mot journalister kan bli verklighet i sommar

Nu har propositionen för skärpta straff för brott mot journalister lagts fram, lagen kan träda i kraft redan den 1 augusti. ”Ett välkommet förslag som journalister och publicister efterlyst länge”, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert.

Journalisten har tidigare berättat att regeringen vill att brott som olaga hot, misshandel eller ofredande ska kunna bedömas hårdare om de riktas mot en journalist.

Igår, tisdag, lades propositionen fram. Den välkomnas av organisationer som Utgivarna, som dock har fortsatt en oro över om straffskärpningen är tillräcklig för att fungera avskräckande.

– Uppnås inte önskad effekt behöver diskussionen om införandet av ett nytt brott i brottsbalken återupptas, säger Utgivarnas vd Robert Olsson i ett pressmeddelande.

Utgivarna hänvisar också till den händelse som Journalisten berättade om igår där en reporter på Kungsbacka-Posten utsattes för hot en sen kväll i sitt hem. En händelse som blixtbelyser vikten av straffrättsligt skydd för journalister, anser de.

Den föreslagna straffskärpningen innebär, enligt den juridiska professionen, att ett brott som ger tre månaders fängelse då kommer att ge fyra månader, och att ett brott som idag innebär ett bötesbelopp på 5000 kronor kommer att förändras till 7500 kronor.

Även Tidningsutgivarna välkomnar förslaget.

– Det här är ett välkommet förslag som journalister och publicister efterlyst länge, säger Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert i ett pressmeddelande. Hat och hot om våld mot medierepresentanter och andra som yrkesmässigt utnyttjar sin yttrandefrihet är ett stort demokratiproblem och samhället behöver ta krafttag mot de som hotar det fria ordet, fortsätter han.

Av propositionen framgår också att det inte ska krävas någon anknytning till ett medieföretag för att i lagens mening betraktas som journalist.

– Många journalister arbetar i dag på frilansbasis och har inte alltid någon färdig överenskommelse om publicering med en redaktion när arbetet genomförs. Därför är det viktigt att det görs klart i lagen att också deras journalistiska arbete är skyddsvärt, säger Johan Taubert.

Fler avsnitt