SVTs guld försvann

9 maj, 2012

Sveriges Television ville testa vilka guldhandlare som var seriösa – och råkade själva ut för skojare. Av de tre smyckesuppsättningar som skickades ut till guldhandlare på nätet fick de bara tillbaka en. Resten försvann.

SVT ville med sin guldgranskning kartlägga guldhandlare som är verksamma på nätet. Tre uppsättningar guldsmycken skickades runt för värdering till olika företag. Det visade sig att ett företag inte hade någon ångerrätt, därmed var guldet borta för gott. Ett annat företag som däremot hade ångerrätten kvar hade dock redan hunnit smälta ner guldsmyckena.

- Det här är en ny bransch med företag som växer snabbt och där det inte har satts någon branschstandard. Då är det väldigt vanligt att det blir vilda västern, säger Mikael Pettersson, reporter på SVT.

-  Vår avsikt, när vi genomlyser och kartlägger guldhandlare på nätet, är att hjälpa folk att visa vad man ska se upp med titta efter. Klart att vi som granskande journalister ska visa avigsidorna med en ny bransch.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Chris Andersson lör, 2012-05-12 10:32
Jättebra att någon utav dom större mediakanalerna tar upp det här och verkligen belyser hur branschen fungerar, så har det varit i många år, det är knappt man törs tänka på hur många människor som har blivit blåsta utav dessa skrupelfria företag. Hjälp SVT att kartlägga gulduppköparna. http://www.adelmetallforum.se/index.php?topic=1166.0

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies