Gå direkt till textinnehållet
Sveriges Radio
Foto: Tor Johnsson

Så mycket har SRs och SVTs kostnader ökat

Sveriges Radios kostnader för programproduktion har ökat med 366 miljoner kronor sedan 2020 – och än mer har SVTs kostnader stigit. Det framgår av den årliga public service-redovisningen som idag lämnats in till Mediemyndigheten.

Sveriges Radios sparpaket, som Journalisten tidigare rapporterat om, har presenterats i flera olika steg under 2023 och 2024 och ligger på 225 miljoner.

”Den osäkra situationen framgent gör mer långsiktiga kostnadsprognoser vanskliga. Utfallen av de kommande årens lönerörelser kommer att få stor påverkan. En starkt teknikberoende verksamhet som Sveriges Radio påverkas också märkbart av valutaförändringar då exempelvis teknisk utrustning säljs på en global marknad” står det i redovisningen.

Programkostnaderna för SVT har under samma period ökat med 651 miljoner kronor. SVT har också annonserat att de ska spara 400 miljoner kronor, där 200 redan är sparade och ytterligare 200 ska sparas.

Annons Annons

”SVT har klarat att uppfylla uppdraget och leverera ett mångsidigt utbud inom alla genrer trots ett ökat kostnadstryck. Historisk hög inflation, högre produktionskostnader och löneökningar långt över SVT:s medelstilldelning har pressat företaget till omfattande besparingar. Delar av besparingsarbetet är avklarat, men SVT behöver också under kommande år fortsätta effektivisera.” står det i SVTs redovisning.

UR redovisar en ökning av kostnaderna för programproduktion med 22 miljoner mellan 2021 och 2023.

Redovisningarna ska visa hur public service-företagen levt upp till de krav som ställs på dem.

Läs hela redovisningarna här:
UR

SVT

SR

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos