Gå direkt till textinnehållet
Här ska Polisen sitta framöver.
Foto: Tor Johnsson

SVTs nya hyresgäst: Polisen

SVT ska hyra ut delar av sina lokaler i Stockholm. Nu står det klart att lokalpolisområde Norra innerstaden samt gränspolisenheten flyttar in nästa höst. ”En bra granne”, säger förvaltningsbolaget SRFs vd. 

Den del av SVT-huset vid Gärdet i Stockholm som kallas för Kontorshuset genomgår nu en stor renovering. All personal har flyttat till den del av byggnaden som heter TV-huset, och nu rivs den gamla inredningen ut. Den tidigare redaktionsbyggnaden ska hyras ut för att minska på bolagets kostnadskostym och istället dra in extra resurser i form av hyra till public service-bolagen.

Nu står det klart att det blir Polismyndigheten som hyr in sig i lokalerna. Lokalpolisområde Norra innerstaden samt gränspolisenheten ska ha sin verksamhet i den tidigare SVT-byggnaden. Planen är att de ska flytta in under hösten 2025.

– Vi har haft hjälp av en extern förmedlare som har jobbat tillsammans med oss för att hitta hyresgästen. Det är så det brukar se ut när man jobbar med den här typen av objekt, säger Lena Lundqvist, vd för public service-bolagens gemensamma förvaltningsbolag SRF, som ansvarar för lokalerna.

Annons Annons

– Vi är jätteglada för att vi får en bra granne. Vi tänker att det stärker området, säger Lena Lundqvist.

Hyresavtalet stäcker sig över sex år och det kommer finnas möjlighet att förlänga det med ytterligare sex år.

Enligt Lena Lundqvist kommer det inte finnas några gemensamma ytor där poliser och journalisterna kan mötas.

– Det kommer att vara helt avskilt, säger hon.

Det är ju ändå lite uppseendeväckande att Polisen ska sitta bredvid den granskande makten. Ser du någon risk för att det kan uppstå problem?

– Vi har kollat på den frågan tillsammans med programbolagen, och det är samma sak som att man skulle sitta tvärs över gatan eller någon annanstans. Det kommer inte finnas några kopplingar fastighetsmässigt mellan de här verksamheterna.

Nästa steg är att förhandla vilket bolag som ska genomföra själva renoveringen av fastigheten. Ett anbud har nyss gått ut. Under tiden fortsätter rivningen av den gamla interiören.

Kommentarer

2 svar till ”SVTs nya hyresgäst: Polisen”

  1. Även om juridiken och riskerna möjligtvis är undersökta är jag rädd att detta kraftigt kan påverka SVTs oberoende då jag tror det kan göra att vissa medverkande inte vågar delta i TV-program samt påverka journalisternas arbete psykologiskt.

  2. I Köpenhamn har man på DR en fantastisk och mycket stor personalrestaurang med alla typer av mat och service. Där träffas många medarbetare som både äter och diskutetar nya projekt och angelägenheter.

    Varför inte på SR, SRF, SVT och UR?

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos