SVT hyllas efter klimatutfrågningen

25 oktober, 2021

Söndagens Agenda i SVT hade ett helt nytt format – två timmar politisk utfrågning om klimatet med forskare och politiker. Formatet har fått många lovord. Programchefen Michael Kucera håller inte för uteslutet att man vill testa formatet i andra ämnen.

Söndagens två timmar långa klimatutfrågning i Agendas Klimatutmaningen hade ett helt nytt format: partierna fick presentera sin klimatpolitik som sedan betygsattes av forskarna. SVT Agenda trendade på Twitter och många hyllade formatet:

”Kan inte #svtagenda alltid vara så här? Gå på djupet, med experter och pålästa frågor. Då kan man faktiskt lära sig något om partiernas politik.”

”Drömmer om ett liknande Agenda-upplägg för vården.”

”Fantastiskt! Hur ska vi övertyga redaktionen om att det är den här typen av politiska diskussioner vi vill ha och inte skrikiga partiledardebatter?”

”Får vi framöver också se 2 timmar om pensioner respektive om äldreomsorg?”

På Agendaredaktionen blev de många positiva reaktionerna ”rent av chockerande”.

Michael Kucera. Foto: Tor Johnsson

Michael Kucera, programchef för SVT Nyheters samhällsprogram, är nöjd med hur formatet fungerade, och öppnar för en fortsättning.

– Det nya formatet springer ur en idé om att vi vill tydliggöra hur partiernas politik och förslag ser ut. Det traditionella formatet för utfrågning av politiker har sina fördelar, det tydliggör till exempel konfliktlinjerna, men en nackdel är att det ibland skymmer sakfrågorna. Det är inte omöjligt att vi kommer att använda detta format i fler sakområden, säger Michael Kucera.

Vilka då?
– Vi behöver första stanna upp och utvärdera den här hearingen innan vi bestämmer om vi vill testa det på något annat politikområde. Men man kan tänka sig att några av de områden som väljarna brukar anse är viktigast inför ett val skulle kunna vara aktuella.

Medför det här formatet mer jobb för redaktionen?
– Det var mycket jobb med detta eftersom vi borrade så djupt i ämnet. Att det blev så bra beror på ett fint samarbete mellan nyhetsredaktionen och vetenskapsredaktionen, och för att Johan Bergendorff och Camilla Kvartoft gjorde ett väldigt bra jobb och läste in sig på ämnet.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Lars Kamél tis, 2021-10-26 15:25
Vad är det för debatt om alla tycker likadant? Den avgörande frågan ställs aldrig. Nämligen: Är klimatåtgärderna värda kostnaderna? Enligt Lomborg och Nordhaus är svaret nej. Finns det några belägg för att de har räknat fel?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies