Gå direkt till textinnehållet

SVT hyllas efter klimatutfrågningen

Söndagens Agenda i SVT hade ett helt nytt format – två timmar politisk utfrågning om klimatet med forskare och politiker. Formatet har fått många lovord. Programchefen Michael Kucera håller inte för uteslutet att man vill testa formatet i andra ämnen.

Söndagens två timmar långa klimatutfrågning i Agendas Klimatutmaningen hade ett helt nytt format: partierna fick presentera sin klimatpolitik som sedan betygsattes av forskarna. SVT Agenda trendade på Twitter och många hyllade formatet:

”Kan inte #svtagenda alltid vara så här? Gå på djupet, med experter och pålästa frågor. Då kan man faktiskt lära sig något om partiernas politik.”

”Drömmer om ett liknande Agenda-upplägg för vården.”

Annons Annons

”Fantastiskt! Hur ska vi övertyga redaktionen om att det är den här typen av politiska diskussioner vi vill ha och inte skrikiga partiledardebatter?”

”Får vi framöver också se 2 timmar om pensioner respektive om äldreomsorg?”

På Agendaredaktionen blev de många positiva reaktionerna ”rent av chockerande”.

Michael Kucera. Foto: Tor Johnsson

Michael Kucera, programchef för SVT Nyheters samhällsprogram, är nöjd med hur formatet fungerade, och öppnar för en fortsättning.

– Det nya formatet springer ur en idé om att vi vill tydliggöra hur partiernas politik och förslag ser ut. Det traditionella formatet för utfrågning av politiker har sina fördelar, det tydliggör till exempel konfliktlinjerna, men en nackdel är att det ibland skymmer sakfrågorna. Det är inte omöjligt att vi kommer att använda detta format i fler sakområden, säger Michael Kucera.

Vilka då?
– Vi behöver första stanna upp och utvärdera den här hearingen innan vi bestämmer om vi vill testa det på något annat politikområde. Men man kan tänka sig att några av de områden som väljarna brukar anse är viktigast inför ett val skulle kunna vara aktuella.

Medför det här formatet mer jobb för redaktionen?
– Det var mycket jobb med detta eftersom vi borrade så djupt i ämnet. Att det blev så bra beror på ett fint samarbete mellan nyhetsredaktionen och vetenskapsredaktionen, och för att Johan Bergendorff och Camilla Kvartoft gjorde ett väldigt bra jobb och läste in sig på ämnet.

Fler avsnitt
Fler videos