Gå direkt till textinnehållet

98-årig tidningsägare i Kansas död efter polisräd efter anonyma källor

Joan Meyer, 98, avled ”av stress” dagen efter att polisen genomfört en husrannsakan i hennes bostad i jakt på lokaltidningen The Marion County Records anonyma källor.

I fredags genomförde polis husrannsakningar hos den lokala familjeägda tidningen The Marion County Record samt en lokalpolitiker i Marion, som är en liten stad med 2 000 invånare, norr om Wichita i Kansas, USA.

Syftet var att efterforska hur tidningen fått tag på dokument rörande en restaurangägare som ansökt om serveringstillstånd. Restaurangägaren hade kört rattfull 2008 men fortsatte att köra bil utan körkort – något som tidningen via en konfindentiell källa känt till men inte rapporterat om. Däremot upplyste tidningen polisen om uppgiften, vilket ledde till att restaurangägaren informerades om att tidningen fått tag på dokumenten och polisanmälde integritetsintrånget, vilket ledde till husrannsakningarna. Det rapporterar New York Times.

Sju poliser beslagtog under räden datorer, servrar och telefoner från reportrar, redaktörer samt tidningens ägare.

En av delägarna som fick sitt hem genomsökt var den 98-åriga Joan Meyer, tidigare redaktör på tidningen och mamma till den nuvarande chefredaktören Eric Meyer.

Under lördagen kollapsade Joan Meyer och dog ”av stress”, enligt Marion County Record. Eric Meyer uppger att poliser ska ha beslagtagit hennes dator och router och lämnade hennes hem ”i en röra”. Hon ska inte ha kunnat äta eller sova efter husrannsakan, enligt sonen. Enligt tidningen orsakade polisen hennes död. Det rapporterar Guardian.

Polisräden mot tidningen har fördömts av över 30 amerikanska medieföretag, bland dem Reuters, AP, New York Times och Washington Post.

Fler avsnitt
Fler videos