Gå direkt till textinnehållet

Pia Herrera lasas ut från SVT efter 15 år – journalistklubben kritisk

Programledaren Pia Herrera, 53, får 15 år efter att hon började på SVT för första gången, sluta eftersom hon annars skulle få förtur om en fast tjänst skulle dyka upp. ”Man kan ju fråga sig hur det över huvud taget är möjligt att jobba så många år på SVT utan att ha tillsvidareanställning” , säger Hedvig Eriksson, vice ordförande för journalistklubben på SVT Nyheter. UPPDATERAD

Det är i en intervju med Aftonbladet som Pia Herrera, sedan 15 år tillbaka ett välkänt ansikte i SVT, berättar att hon lasas ut. Enligt las, lagen om anställningsskydd, har en anställd förtur till eventuella fasta tjänster om hen jobbat ett visst antal dagar under de senaste åren. Och hade Pia Herrera fortsatt leda Morgonstudion efter i dag hade hon nått upp i det antalet dagar. 

– Liksom på många andra håll är ekonomin på SVT hårt ansträngd, men det är klart att jag tänker att det funnits många chanser under åren att anställa mig, men jag har aldrig prioriterats, säger hon till Aftonbladet.

Pia Herrera började på SVT 2005, men har därefter i omgångar haft jobb hos andra arbetsgivare. Sedan 2017 har hon jobbat på SVT. 

Annons Annons

Anledningen till att Pia Herrera kunnat arbeta på SVT i 15 år utan en fast anställning, trots de regler som finns i las, är att hon haft olika former av visstidsanställningar, bland annat programanställning, skriver Aftonbladet.  

På journalistklubben på SVT är man inte förvånade över det som nu händer. Det är enligt klubbens vice ordförande Hedvig Eriksson ett ganska vanligt tillvägagångssätt på bolaget.

– Man kan ju fråga sig hur det över huvud taget är möjligt att jobba så många år på SVT utan att ha tillsvidareanställning. Svaret är att om man staplar olika visstidsanställningar på varandra så går det, säger hon och fortsätter: 

– Det är ett symtom på hur man kan utnyttja systemet med visstidsanställningar. 

Att det är många som arbetar så kallade las-perioder på SVT är välkänt sedan tidigare och dessutom finns inom public service något som kallas programanställning, som gör det möjligt att vara anställd i upp till fem år utan att få förtursrätt till tjänster. Enligt Hedvig Eriksson är det en form av kapitalförstörelse som sker.

– Jobbet på SVT blir mer och mer tekniskt. Det är otroligt många olika system och specifika arbetsuppgifter som en ny vikarie behöver läras upp i, kunskap som sen försvinner sen när man lasas ut, säger hon. 

Hedvig Eriksson menar att det i det nuvarande sparpaketet är många vikarier, men även frilansar, som drabbas.

– Många har ingen aning om vad som väntar nu till våren, säger hon. 

Klubben har dock sett ”vissa tendenser” till att SVT börjat behålla vikarier även om det innebär att de blir inlasade. 

– Det är framför allt på lokala redaktioner som något fler blivit inlasade senaste tiden. 

Enligt Hedvig Eriksson beror det på att det i dag är brist på personal, vilket gjort det svårare att bemanna redaktionerna.

– Det är inte lika lätt att rekrytera som det har varit tidigare, säger hon. 

Frågan om utlasningar är fortfarande högt prioriterad inom facket, säger Hedvig Eriksson, trots att det alltså pågått under så många år.

– Varje gång vi fackliga förtroendevalda träffas så är utlasningar en av de frågor som det är mest diskussion kring och som lyfts som mest prioriterad ihop med löner och arbetsmiljö. Vi för också ofta diskussion med arbetsgivaren om det. Både SVT och branschen som helhet har satt i system att runda las men den arbetsgivarpolitiken håller inte längre, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos