Gå direkt till textinnehållet

JO-anmälan mot Region Stockholm efter SVT-granskning

En person JO-anmäler Region Stockholm efter att SVT igår avslöjade att regionen i ett policydokument begränsade de anställdas rätt att uttrycka sig partipolitiskt under valrörelsen.

Igår avslöjade SVT Nyheter Stockholm att Region Stockholm under förra året tog fram riktlinjer som inskränker anställdas rätt att prata partipolitiskt under valrörelsen. De undertecknades av såväl dåvarande finansregionrådet Iréne Svenonius (M) som oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S). Riktlinjerna ska ha använts bland annat när en kommunikationschef försökt påverka en intervju med en barnmorska om personalbrist inom vården.

Riktlinjerna som tystat vårdpersonal är olagliga, slår yttrandefrihetsexperten Nils Funcke fast i SVTs inslag.

”Skriver man på det viset och det skulle landa hos Justitieombudsmannen så finns det ett antal JO-beslut som kritiserar sådana policydokument”, säger Nils Funcke. 

Annons Annons

Just det har nu hänt; en anmälan till JO mot Region Stockholm har kommit in.

”Inskränkning och försvårande för att använda grundlagsskyddad yttrandefrihet för ca 45 000 anställda medborgare. Detta är häpnadsväckande då de som har varit del av att upprätta dokumentet är folkvalda och sannolikt borde värna grundläggande demokratiska rättigheter såsom yttrandefrihet i synnerhet i valtider”, skriver anmälaren.

Fler avsnitt
Fler videos