Gå direkt till textinnehållet

Svekdebatten fortsätter inom förbundet

Över 70 journalister undertecknar en debattartikel på Journalisten som uppmanar Journalistförbundet att tänka om gällande Las. Förbundet välkomnar debatten och pekar på en rad förbättringar i det nya avtalet.

Som Journalisten har rapporterat i flera artiklar är Journalistförbundet ett av 23 fackförbund inom PTK som sagt ja till överenskommelsen med Svenskt Näringsliv om förstärkt omställningsstöd men försämrat anställningsskydd på arbetsmarknaden.

Detta har lett till en svekdebatt i Journalistförbundet, som nu växer.

I debattartikeln som undertecknas av journalister från hela landet menar man att många journalister som är fackligt engagerade ser LAS som det enda vapen man har att ta till när det förhandlas om nedskärningar.

Annons Annons

De undertecknande ställer sig också bakom de 18 fackligt förtroendevalda som uppmanade förbundets styrelse att omvärdera inställningen till avtalet mellan PTK och Svenskt näringsliv.

Vi vill inte att vårt förbund medverkar till att skapa en tystnadskultur där kritiska röster riskerar att tystas. Tysta journalister är en fara för demokratin”, skriver de bland annat.

Samtidigt har en nybildad Facebook-grupp med namnet “Journalister mot Las-uppgörelsen” på bara några dagar samlat över 200 yrkesaktiva journalister.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert svarar i en egen debattartikel på Journalisten, att de välkomnar debatten om Las.

Ulrika Hyllert skriver också om flera av de förbättringarna när det gäller exempelvis möjligheten till vidareutbildning som förbundet ser – och att skrivningarna i det nya avtalet bland annat ger facken nya verktyg i förhandlingarna och arbetet för tryggare villkor för bemanningsanställda.

 

Fler avsnitt
Fler videos