Gå direkt till textinnehållet

Qatars krav på journalisterna: Filmförbud inom vissa områden

De krav Qatar ställer på journalisterna under stundande fotbolls-VM handlar bland annat om att man förbjuds att filma inom ”industriella zoner”. RSF menar att det är ett sätt att förhindra medier från att dokumentera migrantarbetarnas villkor.

För att få tillgång till pressackreditering behöver man bland annat gå med på att inte filma eller fotografera inom ”privata bostäder, privata företag eller industrizoner”, berättar Reportrar utan gränser (RSF) i en artikel.

RSF menar att det är just inom ”industrizoner” som journalister tidigare har dokumenterat villkoren för några av de miljoner migrantarbetare som byggt infrastrukturen inför mästerskapet. Enligt uppgifter har tusentals arbetare dött och/eller utsatts för slavhandel.

Journalister förbjuds också att filma inom ”förbjudna områden där man behöver tillstånd”, samt vid alla platser där det finns skyltar som säger att det är förbjudet att filma och fotografera. Vidare finns det krav som handlar om att man ska ”respektera individers privatliv”, och hålla sig till qatariska lagar. 

Just att få tillstånd att filma vid förbjudna platser kan vara svårt i Qatar, vittnar en lokal journalist om för RSF: 

– Man måste kunna navigera i komplex byråkrati som oftast bara leder till en återvändsgränd, säger journalisten. 

– Det sista myndigheterna vill är att se tusentals journalister som går runt bland migrantarbetare. Samtidigt vet man att det inte går att stoppa journalisterna helt utan att dra till än mer uppmärksamhet till frågan, fortsätter källan.

Fler avsnitt
Fler videos