Gå direkt till textinnehållet

Belarusiska journalister har fått en egen intresseförening inom Journalistförbundet

När den belarusiska journalistorganisationen BAJ tvingades till upplösning av regimen i landet fick Åsa Ohlsson och Gunilla Kracht idén att de skulle få något slags forum inom Journalistförbundet i Sverige. Nu har Intresseföreningen för utbyte mellan BAJ och SJF blivit verklighet.

Bakom den nya organisationen ligger Gunilla Kracht, ledamot av förbundsstyrelsen och Åsa Ohlsson, tidigare projektledare för utbyte mellan BAJ och Frilans Syd.

Syftet är att stötta frilansmedlemmar i Belarusian Association of Journalists (BAJ) där man till en början ska prioritera de mest utsatta av de belarusiska frilansjournalisterna: de som är fängslade eller som löper stor risk att bli det, skriver initiatvitagarna i en text på Journalistförbundets hemsida.

Alla medlemmar inom Journalistförbundet kan gå med i nätverket, det finns ingen medlemsavgift, och arbetet görs helt ideellt.

– Flera har visat intresse, ett exakt antal kan jag inte säga, vi tror inte att detta är en förening som kommer få väldigt många medlemmar, men det är ändå många svenska journalister som är engagerade i belarusiska oberoende journalisters arbete och som har följt det på olika sätt under åren, säger Åsa Ohlsson till Journalisten.

Under början av nästa år kommer föreningen bjuda in till onlinemöte för alla som är intresserade.

Fler videos
Fler avsnitt