Gå direkt till textinnehållet
Sveriges Radio
Foto: Tor Johnsson

SR-klubben: ”Vi trodde att det skulle bli mycket värre”

183 tillsvidaretjänster på Sveriges Radio försvinner men ingen journalist tvingas gå mot sin vilja. ”Det har funnits en enorm oro fram till nu”, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande i journalistklubben.

Bemanningsprocessen på Sveriges Radio är klar. Kostnaderna sänks med 225 miljoner kronor och 183 tillsvidaretjänster försvinner, varav cirka 80 redaktionella tjänster. Men ingen journalist tvingas bort mot sin vilja.

– Vi har inte behövt upprätta en turordningslista eftersom det handlar om frivilliga avgångslösningar för de av våra medlemmar som slutar, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande i journalistklubben på Sveriges Radio.

– Jag känner mig lättad att vi kommit hit och vi trodde att det skulle bli mycket värre. Det är jättesorgligt att så många behöver sluta men vi är glada för att man har kunnat klara det med avgångslösningar. Det var ju det vi ville från början.

Annons Annons

SR har haft många vakanta tjänster, alltså tjänsteutrymmen där man under en längre tid avstått från att rekrytera tillsvidareanställda efter att journalister gått i pension eller sagt upp sig själv. De vakanta tjänsterna har antingen varit tomma eller bemannats med visstidsanställda. Indragningen av de vakanta tjänsterna innebär alltså att ingen tillsvidareanställd sägs upp, däremot har det inneburit att visstidsanställda inte får sina kontrakt förlängda.

Huvuddelen av nedbemanningen har lösts med indragning av vakanta tjänster samt med pensionsavgångar. Ett fåtal av de som slutar får ett avgångsvederlag som innebär arbetsbefrielse under minst uppsägningstiden.

Johanna Lindblad Ahl

– Eftersom det är individuella överenskommelser går det inte att säga hur stora avgångsvederlagen är, men tillräckligt stora för att många har valt att tacka ja. Vi har uppmanat medlemmar som fått erbjudanden att verkligen fundera. Man ska känna sig nöjd om två dagar, om två månader och om två år. På andra delar av SR, på avdelningar som inte är redaktionella, har personer som annars skulle sagts upp erbjudits och tagit avgångslösningar. Arbetsgivaren har agerat schysst, är min bedömning.

Det har gått ett halvår sedan det stora sparpaketet presenterades och nu visar det sig att ingen sägs upp. Har man skapat oro i onödan?
– Det har ju varit en lång process och det har periodvis varit en smärtsam process. Den har skapat en enorm oro bland medlemmarna. Det hade varit bra om det hade varit transparent från början att det var så här man ville lösa det, och om man tänkt färdigt lite mer på hur man ville ha organisationen innan man gick ut med informationen om besparingen i höstas.

Att bemanningsprocessen är klar betyder inte att arbetet med den nya organisationen är klar.

– Det arbetet börjar nu. Jag är orolig för att arbetsbelastningen blir tuff på flera redaktioner, kanske särskilt på P4, där man ska klara lika mycket sändningstid på färre personer. Jag tror att förändringarna kommer att påverka medarbetarna och redaktionerna mycket, men det kanske inte kommer att märkas så mycket utåt. Vi är duktiga på att dölja hög arbetsbelastning, säger Johanna Lindblad Ahl.

De SR-medarbetare som blir kvar men vars tjänster försvinner omplaceras till andra tjänster i den nya organisationen. En del av dessa kommer att tvingas att gå ner i lön.

– Det är standard för framförallt arbetsledare och chefer där det i deras avtal framgår att man gör en översyn av lönen om man inte längre är arbetsledare eller chef. De flesta har dock en nedtrappning under en tid.

Vad tycker journalistklubben om sådana lönesänkningar?
– Vi har resonerat så att vi helst sett att man skulle få behålla sin lön men samtidigt att det finns en rimlighet i att om man får ökat ansvar så får man högre lön. Så när man inte längre har det ansvaret görs en översyn av lön som då kan innebära en sänkning, men det man har med sig i erfarenhet ska också avspegla sig i den nya lönen.

SRs HR-direktör Carolina Wikström uppger i ett inlägg på Sveriges Radio-bloggen att cirka hälften av övertaligheten finns i Stockholm, samt att målsättningen har varit att så långt som möjligt försöka hålla besparingarna borta från programverksamheten. ”Kommunikationsenheten sparar 25 procent för att ta ett exempel medan besparingarna inom division Lokalt (där de 25 lokala kanalerna ingår) hamnar på 5,6 procent och på Ekot 6 procent”, skriver Carolina Wikström i bloggen.

Kommentarer

Ett svar till ”SR-klubben: ”Vi trodde att det skulle bli mycket värre””

  1. ”Indragningen av de vakanta tjänsterna innebär alltså att ingen tillsvidareanställd sägs upp, däremot har det inneburit att visstidsanställda inte får sina kontrakt förlängda.”

    Vad är skillnaden?

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos