Gå direkt till textinnehållet

Var fjärde får gå från SRs finska redaktion – ”Kardinalfel”

Sparpaketet slår hårt mot Sveriges Radio Finska och nu kräver flera debattörer, inklusive en tidigare kanalchef, att SR backar från beslutet.

På Sveriges Radio Finska kommer sparpaketet att slå hårt mot redaktionen. 8-10 fasta tjänster försvinner, samt några programanställningar.

– Förhandlingen är inte avslutad men det förslag som ligger innebär att Sveriges Radio Finska har 33 anställda, varav några programanställda. Det blir mellan åtta och tio färre tillsvidareanställningar, säger Helena Huhta Hermans (bilden), kanalchef på Sveriges Radio Finska.

– Det är klart att det här blir tufft och ingenting som Sveriges Radio Finska velat att det skulle hända. Vi klarar oss men vi behöver prioritera på ett hårdare sätt.

Annons Annons

Nedskärningen kritiseras nu i en debattartikel i Journalisten undertecknad av Yrjö Risunen, tidigare kanalchef på Sveriges Radio Sisuradio tillsammans med Sverigefinska Publicistföreningens ordförande Kaarina Wallin och två professorer emeriti.

”Med en personalstyrka på knappt 30 anställda är det svårt att föreställa sig hur en trovärdig daglig nyhetsverksamhet och annat programutbud på finska skall kunna upprätthållas. Detta innebär att Sveriges Radio i praktiken avsäger sig uppdraget att erbjuda en seriös och täckande service på finska. Detta står i bjärt kontrast mot sändningstillståndets krav på utvecklad service på finska”, skriver debattörerna och menar att SR begått ett kardinalfel eftersom Sverige har åtagit sig att utveckla och skydda de nationella minoritetsspråken.

Kanalchefen Helena Huhta Hermans uppger att nedbemanningen inte kommer att leda till att SR inte klarar att uppfylla kraven i sändningstillståndet:

– Vi har ett krav att sända ett visst antal timmar, och det kommer vi att klara. Däremot kommer vi att ta bort en del program och skapa färre och längre block. Vi förenklar och moderniserar tablån som har varit väldigt komplex med många programtitlar. Den inriktningen har vi haft redan några år tillbaka, så det hade vi velat göra oavsett. Besparingskraven kommer att påskynda den processen. Här handlar det framför allt om titlar som vi har haft på kvällstid och på helgerna.

Finska har inte en egen FM-kanal men slottar i P2 och P4, samt en egen digital kanal och sänder i DAB från klockan sex på morgon till midnatt.

– Generellt kan man säga att lyssningen idag sker på digitala plattformar och därför tänker vi att tablån ska renodlas. Den har varit spretig med många programtitlar främst på kvällar och helger. Det är få som äger en DAB-radio i Sverige och lyssningen där är låg. Däremot, vet vi att många har möjlighet att lyssna på oss via appen SR Play eller digitalt i bilen. Vårt fokus är att skapa kvalitetsinnehåll på digitala plattformar, bland annat i poddar. Vår nya dokumentära podd Dokumentti är ett exempel på sånt innehåll, säger Helena Huhta Hermans.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos