Gå direkt till textinnehållet
Sveriges Radio
Foto: Tor Johnsson

SR-klubbens kritik mot sparpaketet: Anställda kommer att gå sönder

Det tas inte bort tillräckligt med arbetsuppgifter när Sveriges Radio genomför sitt sparprogram, menar Journalistförbundets fackliga företrädare på SR. ”Vi är riktigt oroliga att våra medlemmar som blir kvar efter neddragningen kommer att gå sönder av stress och press”, säger journalistklubbens ordförande Johanna Lindblad Ahl.

Under dagen har de anställda på Sveriges Radio informerats om att 180 tjänster försvinner, och att 100 personer nu varslas om uppsägning. Johanna Lindblad Ahl är ordförande för Journalistförbundets sektion på Sveriges Radio. Hon är nedstämd efter dagens information.

– Det är ett chockartat besked, och ett hårt slag för alla som jobbar på Sveriges Radio. Jag tror att det är en väldigt dämpad stämning på nästan alla redaktioner och avdelningar idag.

Hon har inte varit med om någon liknande förändring på Sveriges Radio tidigare.

Annons Annons

– Det här är en omorganisation från topp till tå. Det finns inte en enda person på SR som inte berörs på något sätt av det här. Det kommer att ta ett tag innan allt landar och man vet hur det kommer att funka, säger hon.

Journalistklubben ställer sig kritisk till hur omorganisationen genomförs, och hade velat se att besparingar i högre utsträckning gjordes på chefsnivå.

– Vi hade velat se att man sparade mer på chefstjänster ovanför redaktionerna. Det tas vissa sådana steg men vi hade velat se fler. Vi hade önskat att man skrotade beställarorganisationen, och att den hamnade på redaktionerna istället.

Men huvudspåret i journalistklubbens kritik mot sparåtgärderna är att belastningen på personalen inte minskar tillräckligt mycket för att kompensera de kollegor som försvinner.

– Vi ser inte att arbetsmiljön förbättras och arbetsbelastningen minskar, snarare är vi oroliga för att många kommer att pressas ännu mer på redan slimmade redaktioner, säger hon och fortsätter:

– Vi är riktigt oroliga att våra medlemmar som blir kvar efter neddragningen kommer att gå sönder av stress och press. Man ska göra samma uppdrag på färre personer.

Nu väntar förhandlingar kring vilka personer som kommer att sägas upp. De olika fackklubbarna på SR har gått samman och kommer förhandla som en part. Förhoppningen är att färre än de 100 varslade ska behöva sluta.

En stötesten som Johanna Lindblad Ahl ser framför sig är hur las-listorna ska se ut.

– Vi räknar med att det kommer att ta några veckor att få dem på plats. Jag tror att arbetsgivaren kommer vilja ha fler undantag än vad lagen säger och kommer att vilja dela upp i mindre turordningskretsar. Det har de velat göra tidigare, så det är ingen högoddsare att det blir så, säger hon.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos