SR byter personalstrategi – fastanställer
Sveriges Radio byter nu bemanningsstrategi och börjar fastanställa personal. I ett andra steg genomförs översyn av hela bemanningssituationen. Den nya bemanningsstrategin ska upp i bolagsstyrelsen i februari. ”Äntligen!” säger SR-klubbens ordförande Ulrika Hyllert.
I ett internt meddelande bland chefer på Sveriges Radio skriver VD Cilla Benkö att direktionen har satt igång ett arbete med att se över företagets bemanning.
I ett första steg kommer SR att anställa ”en del egen expertis inom nyckelområden för att slippa onödigt dyra konsultkostnader”.
SR ska också göra ett antal anställningar på några områden där man behöver trygga kompetensen. ”Det gäller bland annat yngre medarbetare och medarbetare med strategisk teknisk och digital kompetens samt ytterligare några strategiskt viktiga funktioner”, skriver Cilla Benkö i meddelandet som Journalisten tagit del av.
Under hösten genomförs en mer omfattande bemanningsöversyn med flera arbetsgrupper inför nästa sändningstillståndsperiod. Det arbetet ska vara klart i vinter och ska dras i styrelsen i februari, och ska bland annat handla om bemanningsföretag och vikariepooler.
– Det här är ett första steg och vi är jätteglada. Ledningen ställer nu helt rätt frågor. Jag har intrycket att detta är ett seriöst försök att ta ansvar för hela personalpolitiken. Äntligen! säger SR-klubbens ordförande Ulrika Hyllert.
De signaler som har kommit från ledningen är mycket positiva, anser hon. Man har tröttnat på den ständiga diskussionen om ut-lasningar och projektanställningar.
– Jag är rätt säker på att ledningen inte hade kommit hit om det inte varit för klubbens och alla medlemmarnas engagemang. Så jag vill verkligen rikta ett stort tack till alla som har kontaktat ledningen och bråkat om det här, säger Ulrika Hyllert.
Förra året kom också den viktiga AD-dom som innebar att programledaren Linn Ohlsson fick en fast anställning efter tio år på SR. Läs mer om den domen här.
– AD-domen ledde till att 20 personer fick tillsvidareanställning, men den har också inneburit att ledningen har varit tvungen att titta på anställningsformerna. Den har haft påverkan och har bidragit till att vi har hamnat här, säger Ulrika Hyllert.
Men finns det verkligen något som talar för att detta kommer att leda till fler tillsvidareanställningar på journalistområdet?
– Jag tror det. Jag vet att det finns många chefer som anser att det behövs en större andel tillsvidareanställda och som vill ha en personalpolitik som alla kan förstå.