Gå direkt till textinnehållet

Stampen byter ut chefredaktör: ”Behöver öka tempot”

Gunilla Håkansson får gå från Stampen-ägda Bohusläningen när koncernen vill öka tempot i digitaliseringen av tidningen. Hon ersätts temporärt av veteranen Robert Olsson. ”Olika perioder i en tidnings utveckling behöver olika typer av ledare”, säger Stampens vd Johan Hansson.

Under morgonen har personalen på Bohusläningen och systertidningen Strömstads Tidning informerats om att de får en ny chef. Gunilla Håkansson, som lett tidningen sedan 2019, lämnar omedelbart koncernen. Enligt Johan Hansson har beslutet tagits då tidningens behöver öka tempot i digitaliseringen.

– Vi behöver öka tempot i den digitalisering som vi befinner oss i, och jag ser att vi behöver ett nytt ledarskap för att göra det. Olika perioder i en tidnings utveckling behöver olika typer av ledare och det är egentligen inte  svårare än så. Men med det sagt, så vill jag verkligen tacka Gunilla för de fina insatser hon har gjort för tidningen, säger Johan Hansson.

Hon ersätts av Robert Olsson, som enligt hans Linkedin-sida började sin journalistiska bana på just Bohusläningen, där han var reporter mellan 1978 och 1981. Annars är han framförallt förknippad med SVT där han under 17 år hade flera höga befattningar, bland annat som programdirektör. Från 2001 fram till i mitten av förra året var han vd för organisationen Utgivarna. Enligt Johan Hansson har de tecknat ett halvårs långt avtal för hans roll.

Annons Annons

– Men vi är båda öppna för att det eventuellt kan förlängas, säger han.

Varför väljer ni att ta in en interimslösning?
– Dels är det en väldigt stark interimslösning med en person med mångårig erfarenhet. Men det betyder också att vi kan vara mer transparenta i ansökningsprocessen till det här jobbet, och det tycker jag är viktigt. Det ger oss också tid att hitta den rätta kandidaten, säger Johan Hansson.

Vad förväntar du dig ska hända under Robert Olsson ledning?
– Vi ser, precis som alla andra, att det en dag kommer att bli en helt digital utgivning av tidningen, även om det ligger några år fram i tiden. Därför är det väldigt viktigt för oss att vi lyckas med omställningen, och blir ännu vassare på det som är avgörande för en lokaltidning: breaking news, fördjupningar och den dagliga rapporteringen. Att utveckla det tillsammans med redaktionen, det är huvuduppgiften för Robert.

Bohusläningen har genomgått flera förändringar under senaste tiden. I oktober förra året gick papperstidningen från sex- till tredagarsutvigning, och Strömstads Tidnings har blivit helt digital. Dessutom försvann fem av de tjugofem tjänsterna på redaktionen när Stampen genomförde sitt stora sparpaket under hösten 2023.

Thomas Bennelind är ordförande för fackklubben på Bohusläningen, och han hoppas att dagens besked ska vara slutet på de turbulenta månader som tidningen gått igenom.

– Det har varit en prövning för de anställda på tidningen, och jag tycker att våra medlemmar ska vara stolta över vad de har presterat. Jag hoppas att den här rekryteringen gör att det skapas lite arbetsro på redaktionen, att vi kan lägga det här bakom oss och blicka framåt med ny energi, säger han.

Enligt Thomas Bennelind finns det en förståelse bland personalen för att förändringar behöver göras för att säkra tidningens framtid.

– Man ser den digitala omställningen som ett måste med tanke på hur marknaden ser ut idag.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos