Gå direkt till textinnehållet

Sollentuna Energi backar – lämnar ut allmänna handlingar till Expressen

Först anklagade Sollentuna Energi Expressen för spioneri, sedan vägrade de lämna ut allmänna handlingar med hänvisning till fel lag. Nu backar det kommunala energibolaget.

Journalisten berättade för två veckor sedan att Sollentuna Energis nätchef anklagat Expressen för att syssla med en ”påverkansoperation” och ”spioneri”. Expressens reporter Daniel Olsson hade begärt ut allmänna handlingar om elförbrukning från kommunala energibolag i södra Sverige, och Sollentuna Energi var det enda som vägrade, först med hänvisning till lagen om utlandsspioneri som inte trätt i kraft, sedan med hänvisning till säkerhetsskyddslagen, som inte har bäring.

Nu har Sollentuna Energi backat och lämnat ut uppgifter om de hundra privatkunder med störst förbrukning till Expressen. Däremot vägrar bolaget att lämna ut uppgifter om juridiska personers, alltså bolags, elförbrukning, med hänvisning till offentlighets- och sekretesslagen (OSL). Enligt beslutet skulle ett utlämnande av uppgifterna riskera att ”röja delar av Sollentuna Energis risk- och sårbarhetsanalys”.

– Motiveringen är lite besynnerlig för de argumenterar fortfarande bara utifrån skadan för Sollentuna Energi och deras uppgifter, vilken rimligen borde vara lika stor oavsett om uppgifterna rör privatpersoner eller bolag. Vi vet inte än om vi ska överklaga eller ej. Nu hänvisar de åtminstone till rätt lag och det är ju i alla fall en framgång, säger Daniel Olsson.

Fler avsnitt
Fler videos