Gå direkt till textinnehållet

Sollentuna Energi får Årets rullgardin

Antipriset Årets rullgardin 2022 går till det kommunala bolaget Sollentuna Energi för att de vägrade lämna ut allmänna handlingar till Expressen – med hänvisning till utlandsspionerilagen.

I höstas publicerade Expressen en granskning av regeringens elprisstöd och kunde visa att några av Sveriges rikaste hör till de som får mest pengar. Inför publiceringen hade reportern Daniel Olsson begärt ut allmänna handlingar om elförbrukning från svenska kommunala energibolag i södra Sverige. Alla bolag beslutade att lämna ut handlingarna, utom ett: Sollentuna Energi, som vägrade med hänvisning till lagen om utlandsspioneri, som då inte trätt i kraft.

Elnätschefen på Sollentuna Energi anklagade Olsson för en ”påverkansoperation” för att komma åt ”information som är sekretessbelagd” och skrev i ett mejl: ”Sedan grundlagsbeslutet i onsdags, så kan ni inte längre dölja spioneri under tryckfrihetsförordningen.”

På Grävseminariet i helgen tilldelades Sollentuna Energi antipriset Årets rullgardin, med motiveringen: ”Årets rullgardin går till Sollentuna Energi och Miljö AB som lyckats med konststycket att vägra lämna ut offentliga handlingar från ett svenskt helägt kommunalt bolag med hänvisning till en lag om spioneri i utlandet – en lag som vid tillfället inte ens trätt i kraft.”

Sollentuna Energi hade bjudits in för att ta emot priset, men besvarade aldrig inbjudan. I stället tog Expressens Daniel Olsson emot priset och uppgav att de skulle att skicka diplomet till Sollentuna Energi så att det ska gå att begära ut – som allmän handling.

Sollentuna Energi förärades tidigare i år antipriset Årets flopp i Acta Publicas rapport Offentlighetsprincipen 2022, mot bakgrund av samma händelse.

I december backade Sollentuna Energi och lämnade ut vissa uppgifter som Expressen begärt ut.

Fler videos
Fler avsnitt