Gå direkt till textinnehållet

Brask lämnar Expressen – men först en reportageserie till

Samhälls- och politikchefen Christofer Brask har varit drivande bakom Expressens giv med berättande samhällsreportage. Nu rullar hans sista satsning, ett reportage om Sverige per dag fram till valet. ”En valrörelse är en bombmatta av utspel. Vi vill sänka tempot lite.”

I lördags avslutade Expressens politik- och samhällsredaktion storsatsningen med 70 lördagsreportage om Sverige fram till valet, där 19 samlats i en bok på Volante förlag. I måndags drog i stället en ny omgång Sverigereportage igång, 21 kortare reportage dagligen fram till valet. Christofer Brask stod själv för det första i serien, en ovanlighet, ”Jakten på Arvidsjaurs siste miljöpartist”.

– En valrörelse är en bombmatta av utspel, ett sådant otroligt brus, allt går så snabbt, det är heta känslor. Vi vill sänka tempot lite och ge perspektiv på olika frågor. Det är ganska effektfullt att beskriva politiska konflikter på lokal nivå. Att spegla rikspolitiken i det som händer lokalt, det blir ofta väldigt tydligt där.

Pratar man med människor i Arvidsjaur får man ett annat perspektiv än om man pratar med folk som bor i Bagarmossen, konstaterar han.

Annons Annons

– Det vi tycker är viktigt på riktigt är att spegla hela landet. Det är väldigt lätt att en valrörelse blir partiledare och utspel. Det ska vi ha också, men det finns ett lager som går förlorat då. Nedslagen runt om i landet är också ett sätt att få perspektiv från marken.

Det är påkostad, berättande journalistik som du drivit igenom. Hur har det fallit ut? Har det konverterat?
– Självklart finns det saker som är mer omedelbart kommersiella. Men om man ser till vad det är har det gått väldigt bra. Framför allt är det en typ av journalistik som de som tecknat Premium verkligen har uppskattat. Väldigt många har läst, med lång totalt spenderad tid.

Nu lämnar du Expressen, kommer satsningen på Premiumreportage fortsätta, tror du?
– Det tror jag. Klas Granström har uppskattat det vi gör, Karin Olsson gillar den här typen av journalistik, Kristin Lundell kommer att fortsätta vara en superstark redaktör. Min efterträdare Per Zettermark är en trygg och bra person. Men det är väl mycket möjligt att man tweakar det här, men kanske gör något bättre. Det är läge att tänka nytt i vilket fall, det hade jag nog också gjort.

På ett sätt är journalistiken bakom Sverigereportagen otroligt basic, konstaterar Christofer Brask.

– Det är knappt så att det är en idé. Vi åker ut i landet och berättar, det låter som en otroligt dålig pitch. 90 procent är utförandet. Vi har väldigt bra reportrar och fotografer och gör det fullt ut. Man måste vara kvalitetsmedveten idag, vi konkurrerar ju om tid med alla andra.

Christofer Brask jobbar kvar på Expressen över valet, vilket han är glad för. Sedan väntar semester, och 1 oktober kliver han på som ansvarig för nyhetsgranskningar på SVTs grävnav.

Sökte du jobbet eller blev rekryterad?
– Jag fick en hint om att det fanns ett tjänst som nog skulle passa mig. Sen sökte jag.

Att lämna Expressen där han jobbat i två decennier var mer känslosamt än han trodde.

– Det är roligt och samtidigt väldigt omtumlande. Det jag gillar med SVT är att man har väldigt många vassa reportrar, men jag blev också sugen på SVT för att det skiljer sig så mycket från det jag gjort på Expressen. Jag får en chans att lära mig nya saker. Det är lätt hänt, tror jag, att man gör ungefär samma sak om och om igen.

Fler avsnitt
Fler videos