Gå direkt till textinnehållet

Sameradion utmålade felaktigt en polis som hatbrottsförnekare

UPPDATERAD. Sveriges Radios Sameradion klandras för att man utsatt en polis för en oförsvarlig publicitetsskada. 

Det var i september förra året som SRs Sameradion publicerade ett inslag med en polis vars tidigare intervju i Polistidningen – gällande tjuvskjutningar av renar – hade skapat reaktioner. I uttalandet hade polisen sagt att det tjuvskjuts en del ren, ”men det är inga hatbrott. Det är för att ätas.”

Polisen, som jobbar med den här typen av brott i Idre kommun, anmälde själv inslaget. Hon menar att uttalandet i Polistidningen inte var något direkt citat utan en kort sammanfattning av det hon berättat för reportern. Hon gick med på att utveckla saken i en intervju med Sameradion: 

”– Det jag menar med det är att i de anmälningar vi har och har haft har man alltså till synes tagit hand om djuren så därför har de inte rubricerats som hatbrott” sa polisen bland annat om uttalandet.

Annons Annons

Polisen pekar även på att det sades i inslaget att hon endast hade lyckats få till tre domar för tjuvskjutning av renar. Därefter intervjuades ordföranden i Ruvhten Sijte, Marcus Rensberg, som fick frågan om han trodde att den låga uppklarningsprocenten på tjuvskjutna renar hängde ihop med vissa polisers attityd till den typen av brott. Marcus Rensberg svarade att det helt klart var så.

I reportaget nämndes inte vad den ”låga uppklarningsprocenten” handlade om. Anmälaren pekar på att uppklarningsprocenten som det talades om i inslaget blev missvisande då den inte gäller specifikt den region där hon jobbar.

MO konstaterar att allmänintresset är stort men de felaktiga uppgifterna om den låga uppklarningsprocenten, i kombination med påståenden om att ”vissa polisers attityd” har med denna låga uppklarning att göra, kan tolkas som att anmälaren missköter sitt jobb. Samt att hon gör det på grund av vissa värderingar. 

”Det är en allvarlig anklagelse som utsätter henne för en oförsvarlig publicitetsskada, särskilt då hon inte får möjlighet att bemöta just de uppgifterna”, anser MO.

Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar Sveriges Radio för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos